Groznyj är ju totalt förstört

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sveriges ambassadör om sitt besök i Tjetjenien

MOSKVA

Huvudstaden är totalförstörd och förtroendet för de ryska myndigheterna är i botten.

Det konstaterar Sveriges ambassadör i Moskva, Sven Hirdman, efter en snabbvisit i Tjetjenien.

Tillsammans med sin belgiske kollega och EU:s högste representant i Ryssland flögs Sven Hirdman i måndags in med arméhelikopter till huvudstaden Groznyj.

Det som de fick se var inte vackert.

- Stan är ju totalt förstörd. Det handlar inte om några hus - utan om samtliga, säger Hirdman som på plats i Tjetjenien mötte både militära och civila ledare.

Han fick dessutom träffa "vanliga" invånare, både utanför ett av Groznyjs sjukhus och i ett flyktingläger i grannrepubliken Ingusjien.

Förtroende saknas

Efter det konstaterar ambassadören att de ryska myndigheterna måste vinna tillbaka allmänhetens förtroende om situationen i området någonsin ska bli stabil.

- Folk är rädda. De talar om alla mutor som krävs och om försvinnanden och övergrepp. Vi frågade i flyktinglägret om de hade förtroende för någon - nästan alla sade nej, berättar Hirdman.

Besöket i Tjetjenien ska leda till en lägesrapport inför toppmötet mellan EU och Ryssland nästa vecka, då statsminister Göran Persson och EU-kommissionens ordförande Romano Prodi träffar president Vladimir Putin i Moskva.

Ambassadörsvisiten lär dock knappast ändra EU:s ställningstagande i Tjetjenienfrågan.

- Vi håller trycket uppe. Jag tycker att ryssarna ändå har anpassat sig och är känsliga för omvärldens syn. EU:s huvudkrav är respekt för de mänskliga rättigheterna och att en politisk lösning måste nås, säger Sven Hirdman.

Fortsatt våld

En sådan fortsätter ändå att vänta på sig. Även om antalet stora militära operationer har avtagit så har de ryska så kallade "antiterrorist"-aktionerna inte minskat.

Vid tiden för Hirdmans besök dödades tre ryska soldater och fyra tjetjener under strider i staden Argun, drygt 10 km öster om Groznyj. Det ryska inrikesdepartementet kallar händelsen för en av de hårdaste konfrontationerna i delrepubliken sedan årsskiftet.

De ryska styrkorna gick till attack i Argun för att "likvidera" två tjetjenska rebellgrupper på ett 50-tal man vardera som förskansat sig i staden.

Dessutom kommer dagligen rapporter om nya våldsdåd mot civila.

- Vad som är terroristdåd eller vanligt "banditeri" är svårt att säga. Men det är en massa mördande, säger Sven Hirdman.

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad: