Homosexuella kan få adoptera

Publicerad:
Uppdaterad:

Christer Björkman:Det är ett otroligt framsteg

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
BLIVANDE PAPPOR? I juni förra året ingick Christer Björkman, 43, partnerskap med Martin Kagemark, 26. I och med regeringens förslag kan de få rätt att adoptera barn.

Homosexuella par som ingått partnerskap ska ha rätt att adoptera barn.

Det kommer en statlig utredning att föreslå i dag.

- Visst är det ett otroligt framsteg. Fantastiskt, jättehäftigt, säger sångaren Christer Björkman.

Majoriteten i den parlamentariska utredningen är för homosexuellas rätt att adoptera.

Moderaterna accepterar så kallade närståendeadoptioner, där barnet lever i samma familj före som efter adoptionen. Däremot vill de inte tillåta att homosexuella par får adoptera barn från andra länder.

Kristdemokraterna är också emot lagförslaget.

"Ett stort och viktigt steg"

Men bland de homosexuella tas det emot med glädje. Sångaren Christer Björkman, 43, säger:

- Om det blir så innebär det att man betraktas utifrån samma villkor och värderingar som alla andra människor. Det är ett jättestort och viktigt steg.

I juni förra året ingick han partnerskap med artisten Martin Kagemark, 26. Att skaffa barn har hittills varit helt omöjligt för dem och därför har de inte funderat så mycket på det.

- Det har känts som att det är inte så mycket att ta ut i förskott. Blir det aktuellt och lag på det, då kommer vi att ta ställning till det.

Heino välkomnar förslaget

- Vi älskar barn båda två. Men det är ett väldigt stort beslut, det är inget man avhandlar på en kafferast.

- Det kommer att kräva sina diskussioner. Sådana diskussioner kanske fler borde ha som skaffar barn. I dag är det en rättighet som många missbrukar, detta att skaffa barn, säger Christer Björkman.

Den frilansande mediamannen och tidigare programledaren Pekka Heino, 39, och hans partner Erik Kristensen, 36, har bestämt sig för att inte adoptera barn.

Men Heino välkomnar att homosexuella får rätt att adoptera:

- Den sexuella tillhörigheten ska inte avgöra om du bedöms lämplig som förälder.

- För mig är det självklart att homosexuella ska ha den rätten och utsättas för samma granskning i samband med adoptionen som alla andra.

Heino tror att det kan finnas fördelar för barnen om föräldrarna är homosexuella:

-Du har kommit ut och bejakat din läggning för dig själv och din omgivning. Då har du tvingats till ärlighet inför dig själv och din omgivning, vilket är bra för dig i din roll som förälder.

Han tror att risken för att barn ska bli mobbade för att de har homosexuella föräldrar är ungefär lika stor som risken för "vanliga" barn:

"Risken liten för mobbning"

- Oavsett vem det är som skaffar barn, så kan man aldrig garantera att barnet inte far illa. Det viktiga är att man som förälder är rak, öppen och ärlig och för vidare den inställningen till sitt barn.

Risken att barnet ska få enbart kvinnliga eller manliga förebilder tror han är liten:

- Som ansvarstagande homosexuella föräldrar kommer man att se till att ett tjejpar - eller killpar om man själv är lesbisk - finns med i bilden.

Funderar ni själva på att adoptera?

- Det finns så många i vår omgivning bland familj och vänner som har barn, så vi har bestämt oss för att hjälpa och avlasta dem i stället.

Joachim Kerpner

Publicerad: