Nyheter

62 000 kronor i böter straffet för utepinkarna

NYHETER

Landets utepinkare går säkra. Trots att polisen numera kan bötfälla direkt på plats är det få pinkare som får böter.

Hittills i år har bara 124 personer bötfällts för att de ertappats med byxorna nere.

NÖDEN HAR EN LAG Att kissa på allmän plats kan bli kostsamt för den nödige. Polisen kan så fort de ser någon pinka offentligt utfärda en ordningsbot på 500 kronor.
NÖDEN HAR EN LAG Att kissa på allmän plats kan bli kostsamt för den nödige. Polisen kan så fort de ser någon pinka offentligt utfärda en ordningsbot på 500 kronor.

Aftonbladet har gått igenom Rikspolisstyrelsens uppgifter om hur många personer som bötfällts för att ha pinkat på allmän plats. Under årets första tre månader har 124 personer i Sverige blivit ertappade och bötfällts för att ha lättat på trycket på olämpliga ställen. Totalt har det gett statskassan ett tillskott på 62 000 kronor.

”Tuffast” i Norrköping

Beroende på hur man tolkar statistiken kan man säga att Norrköpingsborna i Östergötland har svårast för att hålla sig – eller att polisen är extra alerta att beivra dessa brott. Fram till mars har i varje fall 18 personer fått betala 500 kronor var i böter för förargelseväckande beteende.

– Det är ju allom bekant att vatten drar vatten och med Motala ström som rinner genom Norrköping är det inte konstigt att vi får bötfälla så pass många människor, säger Hans Johansson, stationsbefäl i Norrköping.

Värre på Gotland i sommar

Norrköping som har en liten citykärna har tidigare haft stora problem med personer som skvätter i buskar och husportar till förtret för allmänheten.

– Det hjälper inte när vi säger till, men får man en böteslapp med inbetalningskort direkt på plats får man sig en tankeställare, säger Hans Johansson på Norrköpingspolisen.

På Gotland däremot har inte en enda person fått ta emot en ordningsbot för förargelseväckande beteende genom offentlig urinering.

– Det stämmer, men det beror på att vi har få öppna uteställen vid den här tiden på året. När semestersäsongen drar igång i sommar kommer det bli annorlunda, säger Benny Melin, vakthavande på Visbypolisen.

Håll dig det kan bli dyrt

Zendry Svärdkrona

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter