Trenden med rislyktor – dödsfälla för djuren

1 av 2 | Foto: Slamet Riyadi / TT / NTB Scanpix
NYHETER

Trenden med rislyktor på nyår är inte så djurvänlig som många tror. Lyktorna landar ibland på åkrar och då riskerar ståltråden från lyktorna att hackas ner och hamna i kornas mat, enligt SVT.

– Det är oerhört smärtsamt och de får åka direkt till nödslakt, säger miljörådgivaren Kersti Linderholm till Aftonbladet.

De senaste åren har det inte bara varit fyrverkerier som fyller himlen under nyårsnatten – även de populära rislyktorna syns nu allt oftare.

– Problemet är att folk tror att det är mycket bättre än att smälla raketer, säger agronomiedoktor och miljörådgivare Kersti Linderholm som tidigare arbetat på Naturvårdsverket.

Men rislyktorna för även med sig problem, bland annat då de innebär en brandrisk.

– Det här är en tradition från Thailand om jag förstått det rätt. Och där släpper man ut de där lyktorna över havet och i havet är det ju inget brandproblem. Däremot blir det ju jätteproblem i ett land som Sverige, särskilt om det är torrt, säger Kersti och fortsätter:

– Mardrömmen är ju att få in en sådan på sin höskulle.

Dödsfälla för kor

Förutom de brandrisker lyktorna för med sig ställer de även till det för lantbrukare och deras kor.

– Om det kommer en burk eller stålställning från en thailykta när man hackar gräs så blir det flisor och då får korna något som heter Vasst. Det är oerhört smärtsamt och de får åka direkt till nödslakt.

Kersti har själv hästar och under nyårsnatten är hon hemma med dem.

– Vi måste ju vara på vakt om det går ner någon raket eller lykta på skullen. För det säger ju bara pang så tar allting eld, säger Kersti.

Finns nedbrytbara alternativ

Det finns dock olika alternativa av rislyktor och vissa ska vara helt nedbrytbara. Det finns till exempel varianter som är tillverkade av bambu och snören i naturmaterial som inte riskerar att skada djuren.

ARTIKELN HANDLAR OM