Hus och hem

Välkommen ombord!

1 av 6 | Foto: Magnus Sandberg
I Pampas marina i Solna ligger husbåten där Linus och Linda stormtrivs.

Om nätterna sover de under bar himmel.

På dagarna badar de, åker vatten-skidor och skördar jordgubbar.

På sin husbåt har Linus och Linda

hittat drömtillvaron.

 Segelbåtarnas master klapprar när vinden griper tag i dem. Motorbåtar lägger till bland husbåtar och en doft av tjära breder ut sig över Pampas marina i Solna utanför Stockholm.

Längst ut på en av de många bryggorna ligger en beige husbåt med röda knutar. Alldeles indränkt i solsken.

Linus Sjöberg, 30, och Linda Wettervik, 24, slår upp ytterdörren, iklädda badkläder. Bor man på en husbåt, med vattnet så tätt inpå, gäller det att alltid vara redo för ett dopp. Eller för att lapa sol:

– Vi har två takterrasser. På nätterna sover vi på den lilla. När solen går upp vid halv nio-tiden drar vi av oss täcket och pressar. På så vis utnyttjar vi solen maximalt, säger Linus.

Den stora terrassen vetter mot hamnen. Här äter de middag och skördar sina egna grönsaker. I ett gammalt bildäck odlas potatis. Sallad, tomater, dill, oregano, basilika och gräslök växer i krukor. Linda sätter sig ner bland sina växter.

– Här, säger hon efter ett tag och räcker oss en näve jordgubbar.

Bredvid odlingarna ligger parets flytvästar och vattensportutrustning.

– En fördel med att bo här är att vi kan åka vattenskidor och wakeboard när vi vill. Dessutom får man mer yta för pengarna om man bor på husbåt, säger Linda, som är mycket nöjd med sina 100 kvadratmeter och sjöutsikt.

Att flytta till något annat än husbåt var aldrig aktuellt när paret skulle flytta ihop för ett år sedan. Linus, som hade bott på en annan båt sedan 1995, hade ingen lust att flytta i land. Och Linda, som hade bott vid havet hela sitt liv, tyckte det vore idealiskt att flytta till husbåt.

De lät bygga båten, som sedan förtöjdes permanent vid en båtplats på Pampas marina.

– Många tror att man är en hippie för att man bor på båt – men här bor läkare, piloter, jag själv, som har ett skivbolag, och Linda som arbetar på restaurang. Det som förenar oss alla är att vi tycker om att bo på sjön, säger Linus.

Grannsämjan bland husbåtsägarna är god och tillsammans har de en hel del fester.

– Vi brukar ha kräftskivor på bryggan. Och eftersom jag och Linda har det största vardagsrummet hade vi nyårsfesten förra året, säger Linus.

Deras vardagsrum är onekligen stort. Det går knappt att förstå att man är på en båt när man ser kristallkronan glittra i kapp med solen. Och den blå soffgruppen och de vita gardinerna smälter in väl med det mörka trägolvet. Arvegods varvas med prylar från auktioner och loppmarknader.

– Det behöver inte bli dyrare bara för att man inte handlar på Ikea, säger Linus, och pekar på ett träskåp, som en gång i tiden var en grammofon.

Från vardagsrummet leder en smal trappa ned till bottenplanet. Så smal att den är svår att transportera möbler igenom. Sängen var de tvungna att bygga på plats. Jacuzzin likaså.

Från vardagsrummet kan man även gå ut på ett litet däck. Här växer potatis i zinkkrukor. På däcket ryms också ett träbord och två stolar.

Det är inte utan att man avundas Linus och Linda, som kan sitta här och äta frukost. Medan segelbåtarna hissar segel ute på fjärden.

Vill du också bo på husbåt?

Minna Tunberger

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård