Hon hotas av 61 års fängelse för protest mot Trump

NYHETER

WASHINGTON. För Elizabeth Lagesse har det senaste året varit ångestfyllt.

Hon hotas av 61 års fängelse för att ha protesterat mot Trump dagen då han svors in som president.

– Han försöker skrämma andra från att utnyttja sin rätt att demonstrera, säger hon.

Elizabeth Lagesse är en mycket prydlig ung dam med en kemiexamen från universitetet. Affärsmässigt klädd i en svart skjorta, kjol och höga svarta stövlar. Det långa svarta håret är tätt knutet runt ansiktet. Hon ser mer ut som en fotomodell än någon som krossar skyltfönster under en demonstration.

Däremot gillade hon inte alls att Donald Trump blev vald till USA:s 45:e president.

– Han var en helt ny typ av oacceptabel president. En rasist och sexist. Han visade ingen respekt för människor. Han var pinsam.

När det var dags för insvärningsceremonin för exakt ett år sedan bestämde hon sig för att protestera på plats i huvudstaden.

– Jag ville bara säga min mening, berättar hon. Jag hade definitivt inte räknar med något våld.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Elizabeth Lagesse riskerar 61 års fängelse för att ha protesterat mot Trump.

Massgripande

Den väntande rättegången gör att hon inte får uttala sig om alltför många detaljer men en sak kan hon säga.

– Inget av det jag gjorde kan på minsta sätt klassificeras som våld.

Men våldsamt blev det. Både från polisens och vissa demonstranters sida. Ett antal skyltfönster krossades och flera poliser skadades. Värden för 850 000 kronor förstördes.

Elizabeth såg ingen vandalisering. Hon kom sent och hann bara delta en kort stund i en demonstration innan polisen genomförde ett massgripnade där hon var en av dem som greps.

Ingen mat

– Jag fick ingen förklaring till varför just jag greps. Vi fördes till en polisstation där vi hölls i 36 timmar. Vi fick inte tillräckligt med vatten och det tog väldigt lång tid innan vi fick något att äta. Vi fick inget toapapper. Vi var så många i cellen att vi inte kunde ligga ner och sova. Några filtar fick vi inte. Det var en väldigt otrevlig upplevelse.

Hon berättar lugnt och sakligt. Helt utan känslor. Det är nästan som om det inte gällde henne.

Från början var det närmare 250 personer som var åtalade. Men efter att en första rättegång i december mot sex åtalade slutade med friande domar för alla så ändrade åklagaren åtalet. Nu står 59 personer åtalade, däribland Elizabeth.

Hon har inte fått se några bevis mot sig. Åklagaren hävdar att även om hon inte slagit sönder något eller attackerat någon så har hon genom att närvara vid demonstrationen deltagit i en konspiration. Hon var helt enkelt på fel plats vid fel tillfälle.

Livet i väntläge

För detta hotas hon av över 60 år i fängelse.

– Jag kan inte förstå hur jag kan bli åtalad utan att ha gjort något och ännu mindre att jag kan få ett så strängt straff.

Hon drar i kjolkanten.

– Senaste året har varit en väldigt jobbig tid. Det känns som mitt liv står i pausläge. Jag skulle ha flyttat till Kalifornien för att jobba på ett kemiföretag men nu är jag tvungen att vara kvar här och vänta på rättegången som blir tidigast någon gång i sommar. Bara att ha det här hägnande över mig så länge är en form av straff.

Elizabeth Lagesse ser åtalet mot henne och de övriga 58 som en politisk rättegång orkestrerad från Vita huset och Trumps justitieminister Jeff Sessions.

Mer våld?

– Allt jag gjorde var att utnyttja min grundlagsstadgade rätt att protestera. Trump och hans regering använder rättegången för att försöka inskränka den. De vill skrämma människor från att demonstrera.

I dag är det ett år sedan Trump svors in. Över hela USA kommer Trumpfientliga demonstrationer att hållas. Så också i Washington. Men Elizabeth tänker inte delta.

– Inte för att jag är rädd utan mer för att det här åtalet har sugit musten ur mig.

Tror hon det kommer att bli våldsamt igen?

– Jag har ingen aning. Men jag tror risken för våld är mindre för att polisen inte kommer att vara lika uppumpad den här gången och benägen att använda våld. Men jag antar att allt kan hända.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Trumps USA

USA

Brott