Magnus hamnade öga mot öga med lodjuret

avClara Öhrn

1 av 5

Magnus Fagerman hamnade öga mot öga med ett lodjur på sin vanliga skogspromenad. Till hans stora glädje lyckades han fånga det magiska ögonblicket på bild.
– Det är ju lite ovanligt att få den här kontakten som jag fick, säger han.

Magnus Fagerman från Sexdrega i Västergötland är en sann naturälskare. I söndags var han ute på sin vanliga skogspromenad med sina två hundar, men denna gång upplevde han något han sent ska glömma, vilket Borås Tidning var först att skriva om.

Fick ögonkontakt med lodjuret

Mitt under promenaden fick han plötsligt syn på en räv. Magnus, som gillar att fotografera, tog direkt upp kameran men hann tyvärr inte få någon riktigt bra bild, eftersom räven började springa så fort den upptäckte honom.

Besvikelsen blev dock kortvarig när han upptäckte vad som stod knappt tjugo meter bakom honom.

– När jag tog ner kameran och vände mig om så såg jag det här lodjuret som stod och tittade på mig, berättar Magnus.

Först blev Magnus lite skärrad av mötet men han lyckades ändå få upp kameran för att fotografera rovdjuret, utan att skrämma iväg det. En av bilderna blev en riktig fullträff och lodjuret tittar lömskt in i kameran.

– Jag tänkte att jag får nog inte göra några hastiga rörelser för då försvinner det nog, men jag fick upp kameran och kunde ta ett par bilder, berättar Magnus.

Ett ovanligt möte

Till Magnus stora lättnad upptäckte inte hundarna lodjuret.

– Som tur var så såg inte hundarna det här djuret. Jag har en engelsk springer spaniel och hon brukar gärna vilja springa efter både rådjur och hare. Hon hade säkert inte förstått vad det här var för något. Jag vet inte vad som hade hänt om hon hade sprungit efter, säger han.

Trots att Magnus ofta ger sig ut i skogen har han bara sett ett lodjur en enda gång förut, senast var i Varbergstrakten, för 45 år sedan.

– Det är ju lite ovanligt att få den här kontakten som jag fick, mitt på dagen också, säger han.

Efter att ha spanat in Magnus i några minuter sprang lodjuret vidare in i skogen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lodjur

Borås