Victoria 30 år

Sagan om Victoria

NYHETER

Här är berättelsen om kronprinsessans liv

Hon är Sveriges kronprinsessa och Europas enda äkta kronprinsessa.

Victoria är också en av våra mest folkkära personligheter.

Här är berättelsen om kronprinsessans liv.

Vid de Olympiska spelen i München 1972 träffar affärsmannadottern Silvia Renathe Sommerlath sin blivande gemål, Sveriges kronprins Carl Gustaf.

– Det sa bara klick! Och sen har det fortsatt att klicka. Så har kungen själv beskrivit känslan.

Den 12 mars 1976 eklateras förlovningen och den 19 juni samma år vigs paret i Storkyrkan i Stockholm.

Drygt ett år senare föds kronprinsessan Victoria. Den 14 juli 1977 ser hon för första gången dagens ljus. Hon döps i Slottskyrkan den 27 september 1977 och ges namnen Victoria Ingrid Alice Désirée. Fadersrollen är ny för kungen som själv växte upp utan en pappa.

Två år senare föds prins Carl Philip på kungliga slottet i Stockholm och blir den andra i tronföljden. 1982 får Victoria en lillasyster när prinsessan Madeleine föds.

Börjar skolan

Samma år börjar kronprinsessan i förskolan i Västerleds församling och hösten 1984 börjar hon i lågstadiet i Smedslättskolan i Bromma. Åren går och Victoria börjar i mellanstadiet och byter då också till Ålstensskolan i Bromma.

Kronprinsessan fortsätter sedan sina studier på natur- och samhällsvetenskapliga programmet i Enskilda Gymnasiet, Stockholm. Där går det bra för henne och det är också nu som hon träffar sin första kärlek – Daniel Collert.

Men även om kronprinsessan får utmärkta betyg i skolan har hon det inte lätt för sig. Victoria lider nämligen av dyslexi. Det ärftliga handikappet delar hon med både pappa kungen och prins Carl Philip

– Bokstäverna hoppade. Alla skrattade. Tidigt fick jag veta att det inte var mitt fel. Ändå hade jag svårt att acceptera det. Jag kände mig så dum, har kronprinsessan berättat.

Tack vare sina uppmärksamma föräldrar fick hon hjälp och kunde genomföra sina studier på ett imponerande sätt

– Vi upptäckte det ganska tidigt. Vi gjorde ett test och skaffade snart hjälp. På det sättet kunde vi ge henne det stöd hon behövde. Det är ett dolt handikapp som gör tillvaron väldigt svår. Jag vet hur komplicerat livet kan bli, har drottning Silvia sagt.

Men fortfarande i dag gör sig handikappet påmint.

– Det är fortfarande jobbigt att läsa. Jag lyssnar hellre på talböcker, berättade Victoria förra året.

Ätstörningar

Kronprinsessan tar studenten 1996 och går ut med ett snittbetyg på 4,8.

Men samtidigt tar ett annat problem vid. Kronprinsessan lider av ätstörningar som blir allt värre.

– Jag hatade verkligen hur jag såg ut. Jag, Victoria, fanns inte, berättar hon i boken Victoria, Victoria!

I stället för att påbörja de planerade studierna vid Uppsala universitet bestämmer hon sig för att 1998 åka till USA. Där får hon professionell hjälp och studerar bland annat statsvetenskap och historia vid Yale. Den från början planerade korta vistelsen blir två och ett halvt år lång. Vid sin sida har hon kärleken Daniel Collert som stöd. Förhållandet tar fart. Det unga paret fotograferas på en innerestaurang och säger att de har slutat smyga med kärleken. Men samtidigt riktas kritik mot kronprinsessans val av pojkvän. Daniel Collert anses festa för mycket, även om andra beskriver honom som jordnära och ambitiös.

Paret bryter upp. För webbtidningen yosthlm.com berättar Daniel Collert om brytningen och pressen på sig.

– Tidningarna skriver ofta osanningar om mig, men i det här fallet skadar det inte bara mig, utan även den person jag haft ett riktigt förhållande med.

Ny pojkvän

Victoria återvänder till Sverige 2001.

Samma år blir Daniel Westling Victorias personliga tränare på det exklusiva gymet Master training. Det är prinsessan Madeleine, som tipsar sin storasyster om gymet som Daniel driver med en kamrat. Victoria tar till sig rådet och en tränare-elevrelation inleds mellan henne och Daniel. En relation som så småningom övergår till ett kärleksförhållande.

– De skrattade åt samma saker och Victoria fastnade för Daniels ödmjuka och gulliga stil, har en vän berättat.

Först träffas paret i hemlighet, hemma hos Victoria på Drottningholm och i Daniels lägenhet i centrala Stockholm. De går på långpromenader, går på bio och fikar på söndagarna med goda vänner.

Det visar sig snart att förhållandet inte bara är någon tillfällig flirt. Kronprinsessan träffar Daniel Westlings föräldrar i Ockelbo och vännerna som från början var skeptiska faller snart för hans personlighet och charm.

På en fest 2002 visar paret för första gången sin kärlek offentligt när de kysser varandra på en privat fest.

Året därpå kommer det första tydliga tecknet på att kungen och drottningen accepterat dotterns pojkvän. Då visar de sig offentligt med honom den 17 juli på Borgholm.

Rykten om bröllop

Den 1 september 2006 börjar hon på UD:s diplomatprogram, en utbildning som är mycket krävande. Nu till sommaren är hon klar med utbildningen och hur Victorias framtid ser ut kan man bara spekulera i.

Många gånger har folk frågat sig om och när hon kommer gifta sig med pojkvännen Daniel Westling. Det är en fråga som bara paret kan svara på. Men ryktena har gått, även om kronprinsessan själv har tigit som muren.

– Stressa dem inte! Det blir nog tid för bröllop också vad det lider, sa hovets presschef Nina Eldh förra året innan Victoria påbörjade UD:s stentuffa utbildning.

Victoria har tidigare svarat på frågan om hon vill gifta sig med en kunglig person eller en man av folket och svarade då:

– Bara jag blir kär och lycklig så spelar det absolut ingen roll.

Fakta:

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Victoria 30 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Victoria 30 år

Kronprinsessan Victoria