"Ockerhyror" för brandevakuerade

NYHETER

Fastighetsbolaget tar ut hyror på 40 procent över avtalet

Först förlorade de sina lägenheter i en storbrand i Malmö. Nu tvingas de enligt hyresgästföreningen betala överhyror för sina ersättningsbostäder.

Drygt 120 bostäder förstördes i storbranden i en hyresfastighet vid Potatisåkern nära Ribersborg i Malmö i slutet av november. Fastighetsbolaget Alecta, som erbjudit de drabbade tillfälliga lägenheter, tar ut hyror som ligger 30-40 procent över den hyra som avtalats med hyresgästföreningen. Det skriver Sydsvenskan, som har pratat med Marleen Wolter. Hon erbjöds en 110 kvadratmeter stor lägenhet för 11000 kronor i månaden. Det innebär ett påslag med över 40 procent enligt fastighetsbolagets överenskommelse med hyresgästföreningen.

– De utnyttjar oss genom att ta ut ockerhyra, säger hon till tidningen.

Inte lika hög standard

Enligt henne var också lägenheten ”oerhört sliten”.

Lägenheterna förmedlas av Länsförsäkringar.

Att hyrorna höjts med tiotals procent känner inte Alectas fastighetschef Kent Jonsson till. Enligt honom rör det sig om ett ”litet pålägg för extrakostnader” som uppstår vid korttidsuthyrningar.

– Vi tjänar inga pengar på detta. Jag är medveten om att standarden inte är lika hög i våra fastigheter som på Potatisåkern men jag har sett detta som att vi har gjort en god gärning, säger han till Sydsvenskan.

TT