Försökte smuggla in 30 kilo amfetamin

NYHETER

Nu åtalas tre män för smuggling värd 18 miljoner

1 av 2 | Foto: I bakluckan låg väskor med 30 kilo amfetamin. De tre männen som är inblandade åtalas nu för grovt narkotikabrott.

De tre männen skulle smuggla in 30 kilo amfetamin från Belgien i en lastbil.

På en landsväg i Växjö greps två av dem av polisen. På väg hem till Mölndal greps strax efter huvudmannen.

Nu åtalas en 51-åring, en 46-åring och en 48-åring för grovt narkotikabrott.

Tullen har spanat länge på den 51-årige huvudmannen som bor i Mölndal efter som man har misstänkt att han skulle försöka smuggla in ett parti amfetamin från Belgien.

Möttes upp utanför Växsjö

På tisdagen lämnar åklagare Mats Sällström in åtalet.

– De tre männen åtalas för grovt narkotikabrott, säger han till aftonbladet.se.

Så här ska smugglingen enligt åtalet ha gått till:

51-åringen skulle tillsammans med en medhjälpare skulle möta upp en lastbil från utlandet. Först skulle de mötas i Halmstad, men sedan åkte de till en landsväg i närheten av Växjö istället. Där mötte de upp med lastbilen, amfetaminet överlämnades på en parkeringsficka.

Värt 18 miljoner

Enligt tullkriminalens utredare Per Kristensson kan det beslagtagna knarket vara värt uppemot 18 miljoner kronor på gatan.

– Det är helt klart ett stort beslag, gränsen för grovt narkotikabrott går vid 250 gram. Man brukar räkna med att amfetamin kostar ungefär 600 kronor grammet och vi beslagtog 30 kilo, säger han.

Telefonsamtal bevis

Chauffören och medhjälparen greps på plats vid parkeringsfickan. Huvudmannen greps senare, när han var på väg hem till Mölndal.

– Bevisningen består framförallt av telefonavlyssnings-material, till viss del muntlig bevisning och beslag, säger Mats Sällström.

När polisen sedan gick igenom de inblandades bostäder hittades bland annat en skarpladdad pistol och stora mängder kontanter. Dessutom hittade man minst fem valutaväxlingar på mellan 10 och 50 000 Euro som polisen tror är betalning för knarket.

– Inköpspriset var runt en miljon kronor, säger Per Kristensson.