Läraren kämpar för sitt liv

NYHETER

Anhöriga vakar på sjukhuset – utgången oviss

Foto: Blod i korridoren Blodiga servetter, en blodig tröja, vittnar om vansinnesdådet på universitetsområdet i Örebro. Sent i går kväll säkrade polisens tekniker spår efter gärningsmannen i korridoren.

ÖREBRO. Studenterna hör skrik från korridoren och någon ropar: Vad fan gör du?

Sekunderna senare ser de den svårt knivhuggne och blödande lektorn i dörren.

I kväll har bevakningen skärpts på universitetsområdet.

Tillståndet för den 40-årige lektorn och läraren vid universitetet i Örebro är fortsatt oerhört allvarligt. Han knivhöggs i halsen och nacken och skadades mycket svårt.

– Tillståndet är fortsatt mycket kritiskt och livshotande och utgången är mycket oviss, meddelade överläkare Lars Berggren vid universitetssjukhuset i Örebro i en kommuniké vid 16-tiden på eftermiddagen.

Polisen hade då ännu inga konkreta spår efter gärningsmannen.

–Vi har en total och öppen front i vårt arbete och låser oss inte på något håll, säger Torbjörn Carlson vid polisen i Örebro.

– Säpo har visat ett visst intresse. Det bottnar förmodligen i att läraren har utländskt påbrå. Men vi arbetar brett och Säpo-vinkeln är bara en av flera.

Under dagen har man där bland annat arbetat med att försöka säkra blodspår i en butik där gärningsmannen tros ha varit.

Hörde skrik

Vansinnesdådet inträffade på universitetsområdet vid 15.30-tiden i går, i en korridor som leder in till gymnastikhuset där idrottsstudenterna håller till.

– Jag hade examensseminarium med fyra elever i salen intill. Vi hörde skrik från korridoren. Det var mörkt ute, men vi hann se en man springa bort från byggnaden, säger professor Leif Isberg.

Ett blodigt handavtryck på dörrkarmen vittnade i går kväll om hur offret lyckats ta sig till Leif Isberg och hans fyra studenter som satt i salen.

– Jag blöder. Hjälp mig! sa han när han fått upp dörren, säger Leif Isberg.

Tillsammans hjälptes de åt att sätta tryckförband på mannen, som snabbt förlorade medvetande och puls.

– Han mådde inte bra när han fördes härifrån. Jag är så glad att man fick igång honom igen. Ambulanspersonalen arbetade i två team, säger Leif Isberg.

Söktes med hundar

Polisen misstänker att gärningsmannen efter överfallet tog sig till en livsmedelsbutik i centrala Örebro, tre kilometer från skolan.

– Det kom in en medelålders man i butiken, han var blodig på händerna, säger butiksägaren, som precis hade hört polisens efterlysning på radion och därför larmade polis.

Det finns inga vittnen till överfallet. Polisen arbetade i natt med att säkra tekniska spår från korridoren och höra lärare och studenter som befann sig i området. Samtidigt sökte man i natt – bland annat med hund – efter mannen över hela Örebro.

– Det som hänt är fruktansvärt, chockartat. Att våldet kommit till vårt fredliga skolområde, säger rektor Janerik Gidlund.

Polisen hade ännu sent på onsdag eftermiddag inte gripit någon misstänkt för dådet.

Universitetet har förstärkt bevakningen under onsdagskvällen efter attacken.