Patient på rymmen från rättspsyk

NYHETER

Rikslarm utfärdat efter förrymd 20-åring

Polisen fick larmet från sjukhuset i Hässleholm vid 15-tiden.

Då hade mannen rymt i samband med en permission i Kristianstad.

Mannen anses farlig och polisen har utfärdat rikslarm.

20-åringen, som hör hemma i norra Skåne, dömdes för mordförsök förra året och rättens bedömning var då att han behövde vård.

Vid 14.30 försvann han i samband med en bevakad permission från rättspsykiatriska kliniken vid sjukhuset i Hässleholm. Han skulle handla kläder och befann sig tillsammans med övervakaren på en välbesökt gågata mitt i Kristianstad när han sa "nu sticker jag", berättar ansvariga vid sjukhuset.

Sedan sprang 20-årigen snabbt iväg.

- Det kom in till polisen i Kristianstad som en handräckningsbegäran vid 15-tiden, säger Calle Persson, informatör vid polisen Skåne.

När man fick reda på vem 20-åringen var beslutade polisen att utlysa rikslarm. Det gick iväg klockan 16.51 – mer än två timmar efter att mannen försvunnit spårlöst.

Dömd för mordförsök

20-åringen betecknas som farlig.

- Det här är en person som är dömd för försök till mord och därför bedöms han som farlig. Men man bedömer inte att han är farlig för allmänheten, säger Calle Persson.

Ansvariga vid kliniken är av en annan uppfattning.

– Det finns all anledning för polisen att sätta in alla åtgärder de kan för att hitta honom, säger Niels Guldberg, chefsöverläkare vid enheten i Hässleholm, till TT.

– I mitt senaste yttrande till länsrätten bedömer jag återfallsrisken som hög, helt oberoende av allting annat. Han har aldrig fått obevakade permissioner.

Vid 19-tiden letade man efter rymlingen både i närområdet och på andra ställen i Skåne där 20-åringen har kontakter.

Polisen är förtegen om närmare omständigheter kring sökandet och vill heller inte offentliggöra något signalement.

- Vi har ett, men det vill vi just nu inte lämna ut, säger Persson.