Tv-reportern hamnar hos riksåklagaren

NYHETER

Riksåklagarens enhet för korruptionsmål och länskriminalpolisen i Stockholm tar över utredningen mot TV4-reportern Trond Sefastsson, erfar TT.

Mycket talar enligt vad TT erfar för att riksåklagarens enhet mot korruption i samarbete med länskriminalpolisen på onsdagen får i uppdrag att utreda misstankarna om olaga hot och bedrägeri.

Även på TV4 pågår en utredning. Sefastsson är tillsvidare avstängd från allt arbete på kanalen.

Manar till besinning

Den prisbelönte journalisten polisanmäldes i söndags misstänkt för olaga hot och bedrägeri. Bakom anmälan står en man vars far avtjänar ett åttaårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Mannen hävdar att Sefastsson fått 406000 kronor för att göra inslag i TV4:s Kalla fakta – tv-reportage han hoppades skulle leda till att faderns fall togs upp på nytt.

Sefastsson har för TV4 berättat att han tagit emot pengar – som jurist.

– Jag kände väl till att han är jurist som tar uppdrag, men inte den här typen av uppdrag. I det ögonblick som han väljer att bedriva sitt juristyrke på precis det område som han bedriver sitt journalistiska arbete uppstår en oacceptabel sammanblandning, säger TV4:s vd Jan Scherman till TT.

Att TV4 skulle ha försökt att tysta ned affären förnekas av Scherman.

– Innan man publicerar någonting så ägnar man sig åt källkritik, säger han.

– Jag säger inte att det inte är sant, men jag skulle vilja mana till besinning, eftertanke och källkritik.

Okända mordhot

Trond Sefastsson säger att han levt under mordhot i ett halvårs tid. Trots det informerade han aldrig sin arbetsgivare. Först i förra veckan – när kanalens högsta ledning konfronterade honom med uppgifterna om att han skulle ha tagit betalt för tv-inslag – berättade Sefastsson om hoten.

– Det är märkligt att han inte kontaktar sin arbetsgivare om han anser sig vara utsatt för hot. Lika märkligt är det att han inte informerar att han bedriver ett juridiskt arbete i samma arbetsfält där han normalt bedriver undersökande journalistik, säger Jan Scherman.

Jan Scherman höll ett informationsmöte för TV4:s styrelse på tisdagen med anledning av affären.

Sefastsson har tidigare tillbakavisat anklagelserna mot honom och tror att allt inleddes för att han har ställt känsliga frågor i sitt journalistiska arbete.

TT har förgäves sökt Trond Sefastsson för en kommentar.

Robert Holender/TT