- Okej om man slarvar när man är ung och fattig

NYHETER

Ungt val-panelen om nya regeringen – och deras snedsteg

Foto: Ungt val-panelen består av Sara Johansson, Jonas Grafström och Mimmi Karlsson.

Ungt val sammankallade sin panel för ett sista rådslag.

Det råder viss besvikelse på några av ministrarnas smitande från tv-licensen, men ungdomsministerns försvinnande sörjs inte nämnvärt.

Draget att välja in en bög och en svart kvinna i regeringen var smart.

– Jag tror att det var ett strategiskt beslut för att få slut på fördomarna mot borgarna som konservativa, säger Mimmi Karlsson, 21 år från Jakobsberg.

Vad tycker du om nya regeringen – första intryck?

Jonas: Otippad och kul, speciellt att Carl Bildt blev utrikesminister. Han är ju en ikon för moderater och det var modigt av Reinfeldt att välja honom, Bildt kan ju tänkas vara en konkurrent i vissa lägen. Roligt också med finansministern i hästsvans, Anders Borg. Det är bra att de inte bara tagit gamla politiker utan hittat folk på andra ställen också, det visar att man prioriterar kompetens.

Mimmi: Den verkar handlingskraftig, de gick ut hårt med jobben och lovade att man inte skulle behöva vara arbetslös längre än ett visst antal dagar. Jag kände inte till så många av ministrarna innan men jag tror att det var strategiskt tänkande när de valde en bög och en svart tjej till miljöminister och jämställdhetsminister. Många har fördomar mot de borgerliga partierna, främst moderaterna, om att de är konservativa, så det var nog ett smart drag.

Sara: Jag blev förvånad över att Carl Bildt blev utrikesminister, speciellt eftersom han hade sagt att han inte skulle bli det. Han har mycket erfarenhet och det är ju bra men samtidigt kan man känna att han kanske har gjort sitt i politiken eftersom han redan varit statsminister. Jag hoppas han har övervägt det noga.

– Jag är besviken på att flera av ministrarna har struntat i tv-avgiften och anställt barnflickor svart. Det är väl okej om man är en fattig student och struntar i tv-avgiften ett litet tag, men det här var ju långa perioder och de hade mycket pengar.

Vem hade varit din drömminister?

Jonas: En som gjort stort intryck på mig är Anna Grönlund Krantz (fp). Hon skulle ha passat som näringsminister. Hon är från Norrbotten precis som jag och har undervisat nationalekonomi på Luleå tekniska universitet. Hon verkar vass och kunnig och det var nog många luleåbor som gärna hade sett henne i regeringen.

Mimmi: Jag skulle vilja ha Gudrun Schyman som jämställdhetsminister. Hon skulle fräscha upp regeringen med sin konkreta jämställdhetspolitik. Jag tror att de skulle vinna på att ha ett mer konkret feministiskt ställningstagande. Jag vet inte så mycket om den nya jämställdhetsministern Nyamko Sabuni men hon får visa vad hon går för nu.

Sara: Jag vet inte. Jag kommer inte på någon.

Tror du att det spelar någon roll för unga att den nya regeringen inte har någon ungdomsminister?

Jonas: Nej. Jag tycker inte man ska behöva någon särskild minister för olika grupper i samhället. Det är som om jag skulle vilja ha en Norrbottensminister. Att ha en ungdomsminister är lite som att säga att unga är en svag grupp och att man vill särskilja dem. Men vi unga är inte svaga och vi är väldigt många och väldigt olika. Bara för att jag är ung behöver jag ju inte tycka som majoriteten av alla ungdomar.

Mimmi: Nej. Man borde kunna lyssna på unga ändå. Det låter ju bra med ungdomsminister men det borde funka även utan. Jag vet inte vad den förra ungdomsministern har gjort.

Sara: Ja. Det påverkar säkert om det finns en minister. Då känner man att det finns en specifik person som är engagerad för mina frågor och att det finns någon att vända sig till. Det kan nog öka intresset för politik bland unga också.

Det här är Ungt val-panelen

Karin Abrahamsson