Rekordmånga katter hemlösa

NYHETER

Situationen extra kritisk i Malmö-området

1 av 2 | Foto: För 50 kronor i månaden kan du bli stödmedlem och hjälpa de bostadslösa katterna att få ett drägligare liv.Steve, 1 år, behöver fortfarande ett hem.

Före semestrarna vädjade Kattkommando Syd om hjälp i Punkt SE. I dag är situationen lika akut - rekordmånga katter behöver någonstans att bo.

- Vi märkte ett ökat intresse när Punkt SE skrev om våra katter. Många ringde och mejlade och vi fick in nya KKS-vänner och faddrar. Tyvärr har situationen förvärrats ännu mer sedan dess, säger Morgan Pettersson på Kattkommando Syd, KKS.

Ett genomsnittligt år får Kattkommando Syd in 1200 ärenden. I år är man redan uppe i drygt 700 och varje ärende består av upp till 40 katter. Det som framför allt behövs är stödhem, alltså tillfälliga boenden tills katterna är placerade, och nya permanenta hem.

Behov av aktiv hjälp

- Vi är oerhört tacksamma för all ekonomisk hjälp vi får, varje katt kostar i snitt 1 500 kronor. Men vi har också ett stort behov av aktiv hjälp - folk som fotograferar, kör bil och sköter det administrativa arbetet, säger Morgan Pettersson.

Situationen är extra kaotisk i Skåne, framför allt i Malmö-Lundområdet.

- Folk står i kö för att anmäla ärenden och det finns många katter som lider därute, säger Morgan Pettersson.

Maria Wernhult