Gick du på den lätta?

NYHETER

Vandringshistorierna allt fler - läs inte detta om du inte vill få en bra historia förstörd

1 av 3 | Foto: Charmerande bilder av en tigerhona som tar hand om ett gäng griskultingar, klädda i tigerrandiga små skynken cirkulerar nu på nätet.

Hört talas om sjöjungfrun som spolades upp på land i tsunamin?

Om tigermamman vars ungar dog och som nu tar hand om griskultingar, om krokodilen som åt upp en golfare, om att Bill Gates ska dela med sig av sin förmögenhet via ett kedjebrev?

”Bildbevis” finns.

Den döda lilla sjöjunfrun som ska ha spolats upp på land på Filippinerna efter tsunamin är just en sådan historia som det finns ”bildbevis” på. De visar en ihoptorkad liten varelse med fiskkropp och människoliknande huvud.

Bilderna har cirkulerat sedan långt före tsunamin och är i själva verket bilder av en tillverkad ”sjöjungfru”.

Den är gjord av fiskdelar och ett mumifierat aphuvud. Sådana har enligt sajten Urban legends, tillverkats och allmänt förevisats i århundraden på olika ställen i världen, bland annat i Filippinerna.

Manipulerade bilder

Senaste nytt om sjöjungfrun som spolats upp är förresten att det skulle ha hänt 2005 på en strand i Indien just vid en högtid till minne av tsunamins offer.

Urban legends är en av flera internetsajter som i flera år berättat om den explosion av vandringshistorier som sprids på internet och i e-mail, både i text och bild.

Där återberättar man historierna och analyserar dem, försöker reda ut vad som är sanning och lögn och hur de uppstått.

En del av dem är falska från början till slut, andra innehåller korn av sanning.

Ibland kan en bild vara äkta men historien omkring den falsk och finnas i flera varianter. Andra gånger är det tvärtom, en sann historia kan följas av en manipulerad bild.

Griskultingar

Charmerande bilder av en tigerhona som tar hand om ett gäng griskultingar, klädda i tigerrandiga små skynken cirkulerar nu på nätet.

Enligt myten ska detta vara en tigerhona på ett zoo i Kalifornien som blivit dödligt deprimerad när hennes ungar inte överlevde. För att få henne frisk gav man henne istället griskultingarna.

Historien är inte sann. Bilderna är det däremot. De är tagna på Sriracha Tiger Zoo i Thailand. Där är man specialister på att låta olika djur lära känna varandra och uppträda tillsammans inför publik.

Krokodilen som åt upp golfaren, då?

Krokodilen synlig vid sjunde hålet

Det ska ha hänt i Florida, där en otålig golfare lämnade sina medspelare och gick i förväg. Han försvann, bara hans klubbor hittades.

Tre dagar senare såg man Old Mose vid golfbanans sjunde hål. Old Mose var en krokodil, välkänd för att han då och då besökte golfbanan, och han blev omedelbart misstänkt.

Nu cirkulerar alltså bilden av en öppnad krokodil som ett påstått bevis för att en golfare är uppäten av en krokodil.

Bilden, där resterna av en människoarm syns i krokodilen, är äkta. Men den kan inte ha inträffat i Florida, den sortens krokodil finns inte där utan hör hemma i Indonesien.

Hundratusentals dollar

Bilden är tagen på Borneo 1997 och man vet inte mer om den. Men året efter började den cirkulera i e-mail tillsammans med historien om golfaren.

Och hur är det nu med Bill Gates, världens antagligen rikaste man? Delar han med sig av sin förmögenhet om man svarar på ett visst kedjebrev som påstås i e-mail som cirkulerat sedan slutet av nittiotalet? Avsändarna påstår att de inom några veckor fått checkar på hundratusentals dollar.

Nä. Alla förhoppningsfulla kan låta hoppet fara. Bill Gates delar inte med sig, i alla fall inte på det sättet.

Läs också:

Simone Söderhjelm