Kattunge mirakelräddad efter hopp från Ölandsbron

NYHETER

"Engla" klarade brohopp på femton meter

I onsdags upptäckte några bilister en vettskrämd liten kattunge på Ölandsbron.

Den lilla katten blev så rädd för bilarna att den hoppade från räcket, 15 meter ner i det kalla vattnet.

Nu har kattungen fått ett nytt hem.

Foto: Camilla Henningsson och hennes sambo räddade kattungen "Engla".

Josefin Eriksson från Ölands folkhögskola trodde inte sina ögon när hon körde i sin bil från Öland på väg in mot Kalmar. På räcket till Ölandsbron stod en liten vettskrämd kattunge.

Bilarna körde förbi i 90 kilometer i timmen och Josefin beslutade sig för att rädda den lilla kattungen. Hon stannade bilen och klev ur för att hämta den, men katten blev så rädd att den hoppade från den höga Ölandsbron.

Hon såg den lilla katten klara hoppet och simma iland på en liten ö. Hon larmade kustbevakningen som dagen efter försökte rädda kattungen men deras ansträngningar var förgäves.

Då kontaktade Josefin Eriksson Djurhemmet i Kalmar där Camilla Henningsson, 33, arbetar. Camilla bestämde sig för att undsätta katten i nöd.

– Min lille pojke var sjuk så först fick min sambo Tomas åka ut själv. Men då fick han inte tag i katten. Men på lördagen var mormor barnvakt så då kunde jag följa med. Jag hade bestämt mig för att inte åka hem utan katten.

Skrek hjärtskärande

Med utlagd kattmat försökte de på lördagen locka fram den lilla röd- och vitspräckliga kattungen från sin gömma.

– Vi fick syn på den på en liten stig. Katten skrek och det var ett hjärtskärande ljud. Den var väldigt rädd och förvirrad och försökte fly men då kastade vi ut mat som den fick vittring på.

Tomas lyckades få tag i katten som snabbt fogade sig och lugnt vilade i hans famn.

– Den frös och var dyngsur men den började snabbt kela, buffa med nosen och gosa.

Den lilla katthonan var medtagen efter sitt äventyr och ska nu få vila upp sig ordentligt några dagar.

– Den var ju så mager, bara ett skelett. Den har mycket öronskabb också som måste behandlas.

De vet inte varifrån katten kommer. Den har nu fått namnet "Engla" och har ett nytt hem hos Camilla och Tomas. På köpet får den tre nya lekkamrater då familjen har tre katter sedan tidigare.

– Alla är hittekatter som vi har tagit hand om. Hon har inte träffat de andra katterna än utan måste först få behandling för skabben.

Susanna Vidlund