Välkommen till Rödeby – ett helt normalt terrorsamhälle

avPeter Kadhammar

Peter Kadhammar hittar fler offer bland alla polisanmälningar

1 av 6 | Foto: Slår igen tidigare Efter dödsskjutningen i oktober är kunderna så få att Birger i gatuköket stänger klockan åtta i stället för nio på kvällen.

RÖDEBY. Rödeby är ett fullkomligt normalt samhälle, om man bortser från att en familj blev så terroriserad av ett ungdomsgäng att fadern sköt ihjäl en 16-åring och skottskadade en annan.

Och om man bortser från att ett par pensionärer blivit så trakasserade att kvinnan lades in för stroke och mannen säger att de funderar på att flytta från bygden.

Annars är allt normalt – fritidsledaren säger att det finns en speciell, varm ”Rödebyanda”, den lokala socialdemokratiska politikern Eva Strömqvist säger att det är ett trevligt litet samhälle och den lokale moderaten Johan Elofsson anser att dödsskjutningen och trakasserierna var beklagliga, isolerade händelser.

Hustrun fick stroke

I så fall får vi lägga de förföljda pensionärerna till de isolerade händelserna. Jag fann deras berättelse när jag begärde fram alla anmälningar om skadegörelse och ofredande hos polisen i Karlskrona.

Anmälan 22 februari: Någon har slagit sönder sex rutor i målsägandens växthus som finns några meter från boningshuset. Målsäganden har varit utsatt för samma brott tidigare, även grannar har blivit drabbade och önskar att det görs något från polisens sida.

12 augusti: Fyra okända gärningsmän misstänks för att ha kastat en sten genom en ruta på målsägandens växthus. Gärningsmännen misstänks även för olaga hot genom att någon hotat köra på målsäganden om han inte flyttade på sig. Målsäganden har under en tid haft problem med mopedburna ungdomar som trakasserat dem.

2 september: Okänd gärningsman har gjort sig skyldig till skadegörelse på målsägandens vedhög.

21 september: Målsäganden ringde på kvällen då han åter trakasserades av mopedungdomar kring sin bostad. En polispatrull sändes till platsen. Ungdomarna var då borta. När målsäganden kom ut på morgonen fann han att någon slagit sönder tre av glasen på växthuset med stenar.

Hustrun är just nu inlagd på lasarettet på grund av en stroke. Hon och maken har allvarligt funderat på att flytta på grund av de ständiga trakasserierna.

– Det var så eländigt att frun hamnade på sjukhuset, säger Lennart Hansson som är närpolis i Rödeby. Paret ansåg att det hade med trakasserierna att göra. Vad läkarna säger vet jag inte.

Han engagerade sig mycket i pensionärsfamiljens inferno. Hansson kontaktade den lokala prästen, skolan och socialen. Han spanade i grannskapet. En gång satt han i bilen mellan klockan 17 och 01, och på den tiden såg han en – en – männi-ska. Det var en man som rastade hunden.

Vuxna är hemma

Alla jag talar med säger att det är problemet. Ungdomarna är ute och drar, de vuxna sitter hemma och tittar på teve.

Hansson åkte hem och en timme senare kom det larm om att någon slog sönder rutor i skolan.

Lennart Hansson ville starta ett samarbete mellan grannarna i det lilla samhälle nära Rödeby där pensionärsparet bor. Grannarna skulle tillsammans hålla utkik efter vandaler.

– Det blev liggande på grund av skotten i Rödeby.

Några av ungdomarna som var med där körde även moped utanför pensionärsfamiljen.

– De erkänner att de varit där. Men de erkänner inte att de kastat sten på växthuset och hotat mannen.

Den vänliga personalen på polishuset i Karlskrona hade tagit fram två buntar med papper åt mig: den ena rymde anmälningarna för ofredande 2006 och 2007, den andra anmälningarna om skadegörelse.

Ungdomsgäng

Om man bortser från några fylletrakasserier och svartsjukedramer var en förvånansvärt stor andel relaterade till ungdomar och gäng. Men det var inte så många anmälningar.

Däremot studsade jag för bunten som innehöll skadegörelse. Jag räknade till 21 polisanmälningar för skadegörelse – mest krossade rutor – på skolor och daghem i Rödeby och närbelägna Fridlevstad. Bara i år.

Var det ett tecken på att något har hänt i Rödeby, att det är ett litet samhälle med problem, en ort i vardande anarki?

Nej, enligt chefen för barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona, Per Olsson, utmärker sig inte Rödeby. Närbelägna Fridlevstad ”ligger lite högt”, centrala Karlskrona och Lyckeby är värre.

Stänger åtta

Så Rödeby är ett harmoniskt svenskt samhälle. Det är så harmoniskt att knappt några människor är ute. Efter dödsskjutningen i oktober är de så få att Birger i gatuköket stänger klockan åtta i stället för nio på kvällen.

Genom åren har han haft minst 15 inbrott men någon gärningsman har aldrig gripits. Inbrotten upphörde när Birger monterade in galler och okrossbara glas av samma typ som israelisk militär använder på Västbanken.

Kanske blir Rödeby ett riktigt mönstersamhälle, där enda tecknet på liv är det blåa flimret från teveapparaterna i småhusen. Å andra sidan säger närpolisen Lennart Hansson att det är frånvaron av vuxna utomhus som är bekymret.

Ska du till Rödeby i dag?

– Nej, en familj från Lyckeby ska göra anmälan om ofredande och olaga hot mot sin son.

Inom ett par veckor väcker åklagaren åtal mot 50-åringen som sköt två ungdomar när de trängde in i hans trädgård.