Polisen överdrev kravallerna

NYHETER

Polisen överdrev nattens skadegörelse

Foto: Skadegörelsen var inte så stor som polisen först sade. Bland annat krossades inte alls så många rutor.

Polisens rapporter om kaos och vandalisering i nordöstra Göteborg i söndags var överdrivna.

Skadegörelsen blev mycket mindre än befarat.

Uppgifterna om att ungdomsgäng slog sönder skolor, äldreboenden och köpcentrum i nordöstra Göteborg under strömavbrottet i söndags stämmer inte. För att reda ut vad som verkligen hänt anordnades en presskonferens i stadshuset vid lunchtid idag. Där var många kritiska till polisens beskrivning och medias rapportering av läget under söndagskvällen.

– Jag trodde det var fullt krig när jag såg rubrikerna. Hur kan detta ske, är det bara för att man vill svärta ner dessa områden, säger Lars Muregård, stadsdelschef i Gunnared.

Polisen försiktig med förklaringar

Polisen var försiktig med att kommentera de uppgifter om totalt kaos som lämnades ut från myndigheten under söndagskvällen.

– Ett scenario kan vara att det kommit in många rapporter och att folk ringt om samma saker, säger Håkan Frank, närpolischef i Angered.

Polisen uppskattar att runt 100 ungdomar samlades vid Hjällbo centrum. De flesta hade kommit dit av nyfikenhet men några ville bråka, anonyma i skydd av mörkret.

Vandalisering var krossade rutor

– I ett skede var det ganska kaotiskt och poliser blev angripna av stenkastande ungdomar. Det ser vi mycket allvarligt på, säger Håkan Frank.

Den omfattande vandalisering som polisen beskrev i söndags visade sig vara ett par krossade rutor. Något mer har varken kommunens försäkringsbolag Göta Lejon eller de berörda stadsdelarna kunnat hitta.

Åtta brott anmälda

Strömavbrottet

Karolina Vikingsson