Låna till lyan utan fast jobb

Sänkta krav hos många banker

Ge inte upp lägenhetsjakten bara för att du saknar fast jobb.

Den ostadiga arbetsmarknaden har tvingat bankerna att släppa på lånekraven.

– De var lite skeptiska, men jag lyckades övertyga dem, säger Jonathan Swärd, 25, som fick miljonlånet när han arbetade som vikarie.

Lån utan fast jobb Jonathan Swärd, 25, fick låna till drömlägenheten i Vasastan när han arbetade som vikarierande journalist. ”Det är inte helt lätt, men det går”, säger han.
Lån utan fast jobb Jonathan Swärd, 25, fick låna till drömlägenheten i Vasastan när han arbetade som vikarierande journalist. ”Det är inte helt lätt, men det går”, säger han.

Arbetsgivarnas motvilja att fastanställa tvingar allt fler unga i Stockholm att hoppa runt på vikariat och projektanställningar.

Förr innebar korta och tillfälliga anställningar ofta problem om man ville låna pengar till bostad. Nu har bank­erna tvingats lätta på lånekraven för att möta upp den nya arbetsmarknaden.

– Fast jobb är inte längre ett krav för att få låna pengar till bostad, säger Rikard Josefson, regionschef på SEB.

– Lösa anställningsformer blir allt vanligare i Stockholm, och det skulle inte vara hållbart att fortsätta diskvalificera den gruppen, säger han.

Skett en trendbrott

Enligt Bo Ehlin, informationschef på Nordea, är de hårda kraven en gammal modell.

– Det har skett ett trendbrott som har tagit rejäl fart under det senaste året, säger Bo Ehlin.

Håkan Höijer, affärsområdeschef för bolån på Länsförsäkringar, understryker dock att det alltid är inkomsten som avgör i slutändan.

– Det är en annorlunda arbetsmarknad i dag jämfört med förr, och att ta hänsyn till den är något som ligger i tiden. Men vi tittar alltid på anställningsform och låntagarens ekonomiska situation.

Så får du pengar till boendet

Clarence Frenker

Publisert: