Sahlin utanför facket i elva år

NYHETER

”Inte naturligt att vara med”

Foto: Scanpix
Mona Sahlin från torsdagens presskonferens.

Stockholm (TT)

I elva år var socialdemokraternas kommande partiordförande Mona Sahlin inte med i facket. Men i förra månaden gick hon med i Handels, rapporterar facktidningen Handelsnytt.

Tidningen har fått hennes kommentar via pressekreteraren:

”I samband med Sahlinaffären (1995 reds anm) straffade jag ut mig som medlem i Handels, och under tiden sedan som egen företagare var det inte naturligt att vara med i Handels. Efter valförlusten 2006 och Reinfeldts alla angrepp på facket blev det viktigt för mig att träda tillbaka igen som medlem i Handels.”

Väcker ont blod

Mona Sahlin väcker ont blod inom delar av fackföreningsrörelsen. Ordförandena i LO-förbunden Byggnads och Seko har öppet uttryckt sin ovilja mot att se henne som Göran Perssons efterträdare.

För ett par veckor sedan sade Handels ordförande Lars-Anders Häggström att hon har ”en historik” som inte är bra. Han föredrog då Ulrica Messing sedan hans huvudfavorit Margot Wallström tackat nej.

Nu står Lars-Anders Häggström helhjärtat bakom valet och säger till Handelsnytt:

– Det gläder mig att socialdemokraternas nästa partiledare är medlem i Handels, precis som sin företrädare Göran Persson.

Samtidigt medger han att det varit ”bra” om Mona Sahlin gått med i förbundet tidigare än i december 2006, när hon redan var högaktuell för partiledaruppdraget.

TT