Topside mc nedlagt

avOskar Kollberg

NYHETER

”Jag vet inte vad de förväntas göra nu”

Foto: Per Wikström
Plockat ned skylten Topside mc låg bakom sprängningen mot Outlaws-lokal i Åtvidaberg. Då dog en Topside-medlem.

Topside mc har slutat fungera som en egen mc-klubb. Polisen i Östergötland kan inte bekräfta att klubben blivit en del av Hells Angels i Helsingborg.

Skyltarna som tidigare visade vägen till Topsides lokaler är nu bortskruvade.

– De tog ned skylten och det kan betyda två saker, antingen att de lägger ned verksamheten och försvinner eller att de lägger ned verksamheten och startar något nytt. I nuläget kan jag inte uttala mig om vilket scenario det är, säger Ronald Malmkvist vid kriminalpolisens underrättelsetjänst i Östergötland.

Del av Hells Angels

Enligt uppgifter i dn.se har Topsside lagt ned för att istället bli hangarounds till Hells Angels i Helsingborg, vilket skullle vara ett steg till att bli medlemmar i det fruktade mc-gänget. Det innebär enligt källor till tidningen att Hells Angels därmed indirekt tar på sig ansvaret för det bombdådet mot Outlaws i Åtvidaberg. Några sådana uppgifter kan Ronald Malmkvist inte bekräfta.

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi har ganska god pejl på medlemmarna i Topside, men jag kan inte säga vad de förväntas göra nu när klubben är nedlagd.

Förändrad brottslighet

Ronald Malmkvist beskriver en förändring bland den organiserade brottslighten i Sverige de senaste åren.

– Det som tidigare var ett storstadsfenomen har flyttat ut på landsbyggden. Det finns nu inte bara i stockholm eller Malmö utan även i städer som Norrköping och Örebro, säger han.

Många bland de kriminella mc-gängen är lagförda för olika slags brott som rån, narkotikahandel och mord.

– Men vanliga Svenssons kanske inte märker så mycket av det här, om man inte råkar vara på fel plats vid fel tillfälle.