Schackmördaren dömd för mord

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Alexander Pitjusjkin mördade 49 personer

Den ryske seriemördaren Alexander Pitjusjkin stod åtalad för att ha mördat 49 personer.

I dag meddelade juryn sitt beslut.

Skyldig – på samtliga punkter, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Aleksandr Pitjusjkin ville ta livet av fler människor än den beryktade ryske seriemördaren och kannibalen Andrej Tjikatilo.
Foto: Foto: AP
Aleksandr Pitjusjkin ville ta livet av fler människor än den beryktade ryske seriemördaren och kannibalen Andrej Tjikatilo.

– Det första mordet är som den första kärleken. Man glömmer det aldrig, sa Alexander Pitjusjkin från en gallerförsedd bur under rättegången.

Han har själv uppgett att han kände de flesta av sina offer och att han ville samla deras själar. Pitjuskin säger att han inte upplevde några som helst känslor när han mördade offren.

I dag dömdes han för 49 mord av en domstol i Moskva.

Värst genom tiderna?

Den ryska pressen döpte honom till ”schackmördaren” eftersom han planerade 64 mord – ett för varje ruta på ett schackbräde.

Själv har han aldrig förnekat brotten utan har tvärtom hävdat att han har tagit livet av 60 personer. Om det är sant så gör det honom till Rysslands värsta seriemördare genom tiderna.

Andrej Tjikatilo dömdes 1992 för att ha våldtagit och mördat 52 personer. Två år senare avrättades han.

Åklagaren säger att Alexander Pitjusjkin lurade in sina offer med löften om alkohol i en avlägsen del av en park i utkanten av Moskva. Där hittades offren, många av dem hemlösa, ihjälslagna med en hammare eller strypta. Andra hittades drunknade, vissa offer knuffades till marken från balkonger.

Publicerad: