Björnrykten sprider oro

NYHETER

Skogsutflykter med skolbarn ställs in

Nu har björnrädslan spridit sig till Habo kommun.

Skogsutflykter med skolbarn har ställts in efter rykten om att björnen har setts i närheten.

Men länsstyrelsens rovdjursansvariga kan fortfarande inte säga om det faktiskt finns en björn i länet eller inte.

– Den här veckan gör vi inga utflykter i skogen med barnen. Vi valde att ta det säkra före det osäkra, säger Katarina Levenby, rektor i Bränninge rektorsområde i Habo.

Hon tog beslutet att barnen inte skulle gå till skogen i onsdags efter att det hade gått rykten bland föräldrar och elever att björnen hade setts i Gränsenområdet, det friluftsområde som ligger intill Bränningeskolan, i tisdags kväll.

Gäller i veckan

Restriktionerna gäller för Bränningeskolan och Bränninge förskola. Barnen har dock vistats som vanligt på skolgården och har gått till ett grönområde lite längre bort med mindre tät skog.

Katarina Levenby betonar att iakttagelsen av björnen bara är ett rykte än så länge. Men en viss oro för björnryktet har funnits bland elever och föräldrar.

– Då bestämde vi att vi går inte dit. Vi behöver inte gå dit, säger hon.

Beslutet om inställda skogsutflykter gäller den här veckan. Sedan ska Katarina Levenby på nytt ta ställning till situationen.

Ovanligt

Naturligtvis har de två björnangreppen nyligen där en jägare dödades i Valsjöbyn i Jämtland och två skadades av en björn i Lillhärdal i Härjedalen påverkat folk.

Det tror Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköpings län. Det är hon som ska reda ut huruvida det verkligen är en björn som vandrat så långt söderut.

Det är ovanligt med björn i dessa trakter men det har hänt. År 2000 spred Granfjällsbjörnen skräck bland tamdjursägare i Småland, Halland och Västra Götaland. Björnen rev mängder med får och fick plikta med livet. Sommaren 2005 vandrade ännu en björn i dessa trakter innan den valde att dra norrut igen.

”Inte kommit någonvart”

Linda Andersson har dessvärre inte mycket att gå på.

– Vi har fortfarande inte fått kontakt med någon som har sett björnen. Vår uppmaning ligger kvar att folk ska ta kontakt med oss om de ser björnen eller spår efter den, säger hon.

Hon har själv försökt få tag på personer som ska ha sett björnen, men inte nått dem.

– Det är i sig anmärkningsvärt att vi inte har lyckats komma i kontakt med någon. Det kan finnas en björn här, men vi vet egentligen inte. För att vi ska kunna bekräfta det måste vi få tillfälle att spåra, säger hon.