Här slår stormen till över Sverige

avKerstin Danielson

GÖTEBORG. Höstens första riktiga oväder slog till med full kraft mot Skåne i går.

Och i Borås föll säsongens första snö.

Flera meter höga vågor pressades upp över kajen i Västra hamnen i Malmö. En man, med sitt barn i barnstol bak på cykeln, kastades till marken av vinden. De fick snabbt hjälp av tillskyndande personer.

SMHI hade utfärdat en klass 2-varning, på sin tregradiga skala, för Hallandskusten och västra Skåne. Det hade inneburit fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Men stormen lugnade ner sig på sin väg mot Sverige.

20 meter/sekund

Som mest blåste det runt 20 meter per sekund i Öresund.

– Medelvinden är cirka 15 meter per sekund över land, sa Lars Håkansson, driftledare på SOS Alarm, vid ettiden i natt.

Ett träd blåste ner, rev kontaktledningen och la sig över järnvägsspåret mellan Grevie och Båstad. Takpannor har slitits loss och byggnadsställningar hotat att rasa.

Det blåste upp till 28 meter per sekund i byarna vid Väderöarna i norra Bohuslän – i går mitt på dagen.

Färjor ställdes in

I Göteborg ställde Stena in turer med den snabbgående katamaranen till Fredriks-hamn. Färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör låg nere under en del av dagen.

Väderlekstjänster i Europa hade varnat för en översvämningskatastrof i Holland och England. Men de holländska fördämningarna höll.

En tidvattenvåg lade några byar i England under vatten och förstörde flera vallar. Men stormen blev dock inte den katastrof meteorologerna hade förutspått.