Nyheter

Läsarna: Våra duschväggar exploderade också

Av: 

Isabelle Nordström

Linnea Carlén

NYHETER

Samis duschvägg i härdat glas exploderade häromdagen utan förvarning.

Efter Aftonbladets artikel om händelsen rasar historier in från läsare vars duschväggar mött samma öde.

– Jag stod i duschen och min son på 4 år var utanför, säger Jenny Thorén, 28.

Mikael Lindsjö, 46, är en av flera som blev mycket förvånade när de läste Aftonbladets artikel om Samis duschvägg, som exploderade i torsdagskväll när han satt hemma och tittade på tv.

– Det var så otroligt skumt med den artikeln, det var sanslös beskrivning av precis det vi upplevde. Det hände nästan på klockslaget, en och en halv vecka tidigare, säger Mikael Lindsjö.

Hörde hög smäll

Precis som i Samis fall satt familjen hemma i huset i skånska Höllviken och tittade på tv. Plötsligt hördes en kraftig explosion.

– Jag trodde att det var köksskåpen som ramlat ner, men min fru fattade att det var duschen och sprang dit, säger han.

– Det var glas överallt. Jag är glad att jag inte var ensam hemma och stod i duschen.

Duschväggen var specialbeställd för att passa badrummet. Mikael Lindsjö vet inte om han kommer att få ersättning för den förstörda väggen, eftersom han inte hittar kvittot.

Det är företaget Inr som tillverkat familjen Lindsjös duschvägg.

– Det är jättetråkigt när det här händer och innebär ett väldigt obehag för den som har glasväggen, säger Teresia Jensen, företagets marknadschef.

”Bebisens rygg knastrig av glassplitter”

Och företeelsen med glasduschar som exploderar tycks inte vara helt ovanlig. Nära ett trettiotal har under fredagen hört av sig till Aftonbladet och berättat om liknande incidenter med dörrar från olika tillverkare.

En av dem är Jenny Thorén, 28, vars duschvägg gick i bitar för någon månad sedan.

– Jag stod i duschen och min son på 4 år var utanför. Som tur var klarade han sig helt oskadd och jag fick bara några skråmor på benen. Det kunde ha slutat mycket värre! Även om vi fått en ny är man livrädd varje gång man duschar för att samma sak ska inträffa, säger Jenny Thorén.
Liza Müller stod i duschen med sin 10 veckor gamla bebis i famnen och sin tvååriga son i badkaret när glaset gick sönder.

– Plötsligt exploderade ena duschväggen och det regnade miljoner glasbitar i hela rummet, på mig och bebisen och ner i badkaret där tvååringen satt. Jag och tvååringen fick flera mindre skärsår. Bebisens rygg var helt knastrig av glassplitter, men jag duschade av hans rygg så det försvann utan en skråma, berättar hon.

Likt Sami och Mikael Lindsjö beskriver de flesta det som en plötsligt och ordentlig smäll.

– Vi satt och åt och det small jättehögt från badrummet, säger Lars Cassberg.

– Vaknade på natten och trodde någon sköt med älgstudsare, säger en annan vars dusch gick sönder nyligen.

Olika orsaker

Teresia Jensen på företaget Inr berättar att av de cirka 40 000 duschväggar som de varje år levererar är det drygt fem av dessa som går sönder på det här sättet. Härdat glas är nämligen flera gånger starkare än vanligt glas.

Varför just familjen Lindsjös vägg exploderade är svårt att svara på, men det finns några olika möjliga orsaker.

– Ytspänningen ska göra att det håller när glaset väl är monterat, det här är extremt ovanligt. Om man har otur kan det ha orsakats av temperaturväxlingar eller solljus mot glaset, säger hon.

En annan möjlig orsak kan vara att det uppstått en spricka i kanten på duschväggen, som är känsligare än mitten på glaset.

Tillverkaren: ”Inte farligt”

När ett härdat glas går sönder, eller granulerar, blir det inte vasst som vanligt glas.

– Det bildas små runda bitar av glaset. De här små kornen är inte farliga, möjligtvis kan man rispa sig lite på armarna, säger hon.

Teresia Jensen lovar att de kommer att fixa en ny vägg åt familjen Lindsjö.

– Det kommer vi att lösa. Eftersom vi vet hur obehagligt det är försöker vi alltid vara tillmötesgående så att man inte blir rädd att installera en duschvägg igen, säger hon.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

SE OCKSÅ

Jenny: Min duschvägg exploderade också

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter