250 döda i bombdådet i Bagdad

1 av 7
NYHETER

Dödstalet efter helgens bombdåd i centrala Bagdad har stigit till 250, enligt Iraks hälsodepartement.

Enligt tidigare uppgifter är många av de döda barn.

Det var tidigt i söndags som en lastbil fylld med sprängämnen exploderade i ett shoppingområde i stadsdelen Karrada, där mängder av människor var och handlade inför slutet på fastemånaden ramadan.

Enligt nyhetsbyrån AP befann sig många familjer och unga människor i området.

Många begravdes under rasmassor, och det väntas ta flera dagar att hitta alla.

Två explosioner tätt inpå varandra

Strax efter att bilbomben gick av exploderade ytterligare en vid en marknad i de östra delarna av Bagdad. Den dödade fem personer, skriver Reuters.

Terrorgruppen IS tog senare på sig skulden för den första explosionen, som var den dödligaste av de två och det allra dödligaste dådet i Bagdad sedan den USA-ledda invasionen 2003. Den 11 maj dödades över 100 människor i en serie av bomber i Bagdadområdet. I ett uttalande efter händelsen uppgav IS också att dådet var riktat mot shiiter i Karada-området i Bagdad.

När Iraks premiärminister Haider al-Abadi kort efteråt besökte stadsdelen utlyste han tre dagars landssorg. Han gav också löften om att skärpa säkerheten inom landet samt straffa förövarna bakom attacken.

”Attackerna kommer öka”

Attentatet skedde en vecka efter det att irakiska säkerhetsstyrkor tillsammans med olika shiagrupper återtog staden al-Falluja från IS, efter en månads militär offensiv i fästet.

Staden har kontrollerats av IS sedan januari 2014.

Tidigare har man återtagit städerna Ramadi, Hit och Rutba. Mosul är nu den enda staden i Irak som fortfarande kontrolleras av gruppen.

Trots de glädjande nyheterna att terrorgruppen förlorar allt mer mark finns en oro från flera håll att det trängda läget kan leda till fler, blodigare dåd framöver.

– De är så desperata att höja stridsviljan hos sina krigare då många lämnar gruppen dagligen. Jag tror att den här sortens attacker kommer att öka, sa den irakiske politikern Mowaffak Baqer al-Rubaie häromdagen till Al Jazeera.

ARTIKELN HANDLAR OM