Doris, 35, hölls fast och utsattes för rasism på krogen

1 av 5
Det var fullt på krogen och plötsligt kände Doris hur en gäst började tafsa på henne.
NYHETER

Doris, 35, var ute och festade med sin vän på Pub Anchor i Stockholm.

Mitt på dansgolvet kände hon hur någon tog tag i hennes rumpa. Sedan försökte mannen föra in handen under hennes kjol.

Då vände hon sig till vakterna.

– Han höll fast mig och kallade mig n-ordet, säger Doris.

Det var den 29 april som Doris, 35, och en vän var ute på rockbaren Pub Anchor i Stockholm. Klockan var runt midnatt när hon stod i trängseln på dansgolvet och lyssnade till livebandet CPR.

– Det var packat, kanske 200 personer, säger Doris, som bott ett tag i Sverige men berättar på engelska. 

I folkmassan märker hon hur en person går bakom henne och tar tag i hennes rumpa. Hon vänder sig om och ser en man stå och flina mot henne. Hon säger att hon minns det tydligt eftersom hon inte var berusad och druckit tranbärsjuice hela kvällen.

– Då försöker han att sätta handen under kjolen och ta på mig. Då tar jag tag i honom och säger att ”du måste sluta”.

Släpade mannen till vakten

Hon lyckas avvärja mannens tafsande och får i desperationen tag i mannens t-shirt och lyckas släpa med sig honom till vakterna vid dörren.

Enligt Doris säger då mannen till en av vakterna ”lyssna inte på den där negern”. Hon försöker förklara situationen men eftersom hon håller i mannens t-shirt gick vakterna på henne.

– De trodde att jag angrep honom.

De två vakterna och ytterligare en person tar mannens parti och griper tag i Doris och håller fast henne. Enligt Doris ryter en av vakterna till mot henne när hon försöker förklara sig: ”Är du i Sverige så lär du dig prata svenska, din jävla neger”.

Under tiden har mannen lämnat puben.

”Sa att jag överreagerade”

Men Doris ger sig inte och i ren frustration springer hon efter mannen eftersom hon vill ställa honom till svars. Hon stöter också på honom på en tvärgata, men då vänder han sig om och springer därifrån.

Doris går tillbaka till puben och pratar där med polisen som kommit till platsen.

– De tyckte att jag gjorde en stor grej av allt. Jag var arg på polisen för att de inte var professionella och sa att jag överreagerade, säger Doris med både ilska och gråt i rösten.

Patrullen upprättade aldrig någon anmälan, däremot gjorde Doris själv en anmälan några dagar efteråt.

Doris är märkbart tagen några dagar efteråt. Hon har nära till gråten och säger att hon har svårt att sova på nätterna. De första två dygnen sov hon ingenting. Hon fick flera blåmärken efter att ha blivit fasthållen.

– Anledningen till att jag vill berätta om det här är att det är så extremt. Jag vill prata om det här för det är inte rättvist. Jag går ut för att ha kul och ska få vara med om det här, säger Doris.

”Vi skyddar inte mannen”

Siamak Piran, ansvarig på Pub Anchor, säger att de ser allvarligt på händelsen och ska gå igenom en video. Han menar dock att Doris uppträdde ilsket och att vakten inte förstod henne.

– Det har fallerat på att ordningsvakten inte förstod engelska, säger Piran.

Han konstaterar att mannen som ska ha ofredat Doris utsatt henne för rasism, men tror inte att vakten sagt samma sak.

– Det betvivlar jag starkt. Kanske att han sagt att det vore bättre om hon pratar svenska.

Angående ofredandet menar Pub Anchor att de tror på Doris historia.

– Vi skyddar inte mannen i fråga. Alla människor är välkomna och ska kunna komma och lyssna på bra hårdrock oavsett om man är färgad eller inte, säger Siamak Piran.

ARTIKELN HANDLAR OM