Storbrand rasade i gammalt sågverk

1 av 3
NYHETER

En omfattande brand startade i Heby sågverk.

Området fick utrymmas och ett 30-tal brandmän kämpade med att få branden under kontroll.

Oljor till maskiner försvårade räddningstjänstens arbete.

Larmet kom in 11.48 och redan då fick räddningstjänsten indikationer om en omfattande brand i sågverket som ligger i Heby kommun i Uppsala län. Samtalet ringdes in från sågverkets personal.

Räddningstjänsten anlände först till platsen med sju styrkor och sedan förstärktes antalet brandmän med personal från bland annat Uppsala och Enköping. Totalt har ett 30-tal brandmän kämpat med elden.

Tog timmar att få branden under kontroll

Branden var fullt utvecklad och startade i barkmaskinshuset, en byggnad på flera hundra kvadratmeter, och inriktningen var att försöka begränsa elden för att den inte skulle sprida sig, förklarar Skoglund.

– Eftersom vi är så pass resursstarka har vi en förhoppning att begränsa det till den byggnaden men det är som sagt en omfattande brand, sa han.

Det lyckades brandkåren med och vid 14-tiden bedömde man att det inte fanns någon spridningsrisk och att branden var under kontroll. Nu pågår eftersläckningsarbete.

Arbetet försvårades dock av att oljor till maskiner och liknande brandfarliga produkter fanns i lokalen.

– Det här kommer att pågå flera timmar, sa Emil Skoglund om räddningstjänstens insats.

”Ingen fara för personalen”

I nuläget finns det inga rapporter om personskador. De anställda evakuerades tidigt.

– Det är ingen fara för personalen. Det är en som åkt in till sjukhuset som fått lite rök i sig, säger platschefen för sågverket Göran Lundgren och förklarar att sågverket är både gammalt och välinvesterat.

En storbrand har härjat i Heby sågverk tidigare på 1990-talet och då hotades hela anläggningen av nedläggning. Nu är den bland de största i Europa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Heby

Bränder