Överfylld fiskebåt kantrade – sju dog

1 av 5
NYHETER

En överfylld fiskebåt kantrade i Medelhavet på onsdagen och sju migranter dog.

Dödssiffran väntas stiga och bilder från räddningsaktionen visar dramatiken.

Hundratals migranter – flera utan flytväst – tvingades slänga sig i vattnet för att rädda sig från den sjunkande båten.

Den senaste dagarna har nära 6 000 migranter som försökt ta sig från Libyen till Italien räddats. Väderförhållandena beskrivs som gynsamma för en flykt över Medelhavet, vilket människosmugglare tagit fasta på, skriver AP.

Rusade mot andra sidan

Men båtarna som erbjuds är ofta sjöodugliga och överfyllda av migranter. På onsdagsmorgonen, utanför Libyens kust, kapsejsade en fiskebåt. Det uppger italienska marinen i ett uttalande.

Strax före händelsen hade en patrullbåt närmat sig fiskebåten. Olyckan inträffade sedan migranterna ombord rusat över till ena sidan av däck när de hade upptäckt ett räddningsfartyg – ett vanligt misstag som har lett till många katastrofer i Medelhavet, skriver TT.

Klättrade upp på skrovet

Ombord fanns mellan 500 och 600 personer. När båten började luta slängde sig flera av dem i vattnet. I takt med att båten sjönk tog sig flera av migranterna upp på skrovet. Många av dem bar ingen flytväst, visar bilder från räddningsaktionen.

Kastade livbojar

Patrullbåtens personal kom till undsättning och kastade livbojar och livvästar i vattnet, medan ett annat marinfartyg i närheten sände en helikopter och räddningsbåtar.

Omkring 550 personer räddades. Sju migranter dog, men dödssiffran väntas stiga.

ARTIKELN HANDLAR OM

Libyen

Medelhavet

Italien