Nu granskas kirurgen på skräckkliniken

NYHETER

Får inte operera sedan patient drabbades av blödningschock

1 av 3 | Foto: Kliniken erbjöd sig att göra om ingreppet, men då hade Sara tappat förtroendet för läkaren och kliniken. Hon fick genomgå två operationer på sjukhus efteråt för att bli frisk.

Hans klinik har förbjudits att utföra kirurgi.

Nu får läkaren själv skarp kritik från IVO sedan en patient drabbats av blödningschock.

IVO har beslutat att granska läkaren i hans yrkesutövning.

Det var i maj i år som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, förbjöd kliniken för estetisk kirurgi att utöva all slags kirurgi.

IVO bedömde att den kirurgiska verksamheten vid kliniken utgjorde en påtalig fara för patienternas liv, hälsa och personliga säkerhet. Beslutet fattades sedan IVO fått in ett flertal klagomål från patienter mot kliniken samt den kritiserade kirurgen.

Det allvarligaste fallet rör en 48-årig kvinna som i början av året genomgick bukplastik och fettsugning. Ingreppet var omfattande och pågick i över sex timmar till sent på kvällen. Patienten övervakades inte på ett adekvat sätt efteråt, uppger IVO.

Blödningschock

Vid  tretiden på natten uppfattade anhöriga till patienten att hennes tillstånd sviktade och larmade SOS. Patienten fördes med ambulans till ett akutsjukhus där hon fick intensivvård och blodtransfusioner. Kvinnan hade drabbats av blödningschock.

Efteråt drabbades hon även av vävnadsdöd kring operationssåret och fick genomgå hudtransplantation.

Inför operationen hade inga blodprover tagits på patienten. Läkaren hade därför ingen kännedom om hennes allmäntillstånd och kunde varken bedöma om patienten var i skick för att klara av ett kirurgiskt ingrepp eller risken för komplikationer.

Saknar kompetens

Läkaren kritiseras också för det bristande omhändertagandet efter operationen.

IVO skriver i beslutet att läkaren allvarligt åsidosatte patientsäkerheten och riskerade patientens liv och hälsa. Han utförde sitt arbete i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Läkaren, som fått sin utbildning i ett utomeuropeiskt land, är allmänkirurg och saknar specialistkompetens i plastikkirurgi. Trots det har han ägnat sig åt bukplastik, fettsugning, ansiktslyft, bröstförstoring, bröstlyft och intimkirurgi. IVO bedömer att kirurgen saknar erforderlig kompetens inom det plastikkirurgiska området och för flertalet av de ingrepp han utfört.

IVO har nu öppnat ett tillsynsärende för att granska läkaren i hans yrkesutövning. Läkaren är även verksam vid ett sjukhus inom ett annat kirurgiskt specialistområde.

Narkosläkaren granskas

Aftonbladet har tidigare i ett flertal artiklar granskat den hårt kritiserade kliniken. Enligt våra källor ska den tidigare verksamhetschefen vid kliniken ha opererat vid bröstoperationer trots att han helt saknar sjukvårdsutbildning.

Även andra anställda har utfört medicinska ingrepp som de saknar kompetens för, uppger IVO. Den nuvarande narkosläkare saknar erforderlig specialistutbildning inom anestesi och granskas därför också av IVO nu.

Och det var receptionisten som satte den venösa infarten på den 48-åriga patienten inför bukplastiken, enligt IVO.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln publicerades en bild på fel person, som inte har något som helst med med det hela att göra. Aftonbladet beklagar den felaktiga bildpubliceringen och ber om ursäkt till den berörda personen och för det besvär som publiceringen orsakat.

ARTIKELN HANDLAR OM