SD uppmanar till bojkott mot Grand Hotel

Av: Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Sverigedemokraterna rasar över Grand Hotels uttalande.

Partiet uppmanar alla sina sympatisörer i Sverige och utomlands att bojkotta hotellet.

– Om Grand Hotel tror att de kommer vinna ekonomiskt, har de gjort en felaktig kalkyl, säger gruppledaren Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Mattias Karlsson, SD.
Mattias Karlsson, SD.

”Bisarrt" och ”hycklande” är några av omdömen Mattias Karlsson slungar iväg mot Grand Hotels vd Pia Djupmark.

I sitt pressmeddelande skriver hon bland annat att "hotellets renommé och förtroendekapital har tagit skada” efter SD-galan.

– De tyckte inte att så var fallet när de lät Saudiarabien fira sin nationaldag där. Men nu ångrar man att demokratiskt valda politiker delar ut ett demokratipris till en frihetshjälte som varit med om att störta en av världshistoriens värsta diktaturer. Det är hyckleri på en nivå som vi aldrig har sett tidigare, säger Mattias Karlsson.

"Sjukt samhällsklimat"

Anställda på hotellet har tidigare i veckan kritiserat ledningen. Tidningen ETC har intervjuat flera som tyckte att det var ”obehagligt” att servera ”högerextremister”.

– Jag förstår inte den kritiken. De har serverat representanter för en rad diktaturer, men aldrig klagat tidigare. Alla har full rätt att tycka illa om våra politiska åsikter men när det går så långt att man ser människor som ondskefulla och oberörbara då är man inne på en farlig väg.

Att hotellet nu för första gången i sin 142-åriga historia går offentligt ut och tar avstånd från sina gäster beror på ”det sjuka samhällsklimatet”, enligt Mattias Karlsson.

– De starka vänsterliberala krafterna som finns i Stockholm och på twitter har enorm makt över företag och institutioner på ett sätt som är obehagligt.

Hotar med bojkott

Enligt Karlsson ”belyser uttalandet en oroväckande tendens i samhället”.

– Mötesfrihet och yttrandefrihet är grundbulten i demokratin. Även om man tycker illa någons åsikter är vi inne på en farlig väg om man börjar engagera sig att någon inte ska få hålla möten och uttala sig. Bättre att prata med varandra än att behandla varandra som pestsmittade.

Reaktionerna bland SD:s sympatisörer blir skarpa, tror Karlsson.

– Om Grand Hotel tror att de kommer vinna ekonomiskt, har de gjort en felaktig kalkyl. De organisationer som har varit representerade på galan representerar tiotals miljoner människor, vi hade även gäster från USA och Israel. Det kommer så klart att få konsekvenser ekonomiskt.

SD:s partiledning kräver en ursäkt eller att Grand tar tillbaka uttalandet.

– Annars kommer vi att uppmana våra sympatisörer att inte stötta Grand Hotel på något sätt framöver, säger Karlsson.

Publicerad: