Sonens grav skändades – timmar efter gravsättningen

1 av 4 | Foto: Privat
Oscars grav innan den skändades.
NYHETER

Bara två timmar efter Oscars, 21, gravsättning återvände föräldrarna till gravplatsen – då upptäckte de att graven var skändad.

– Allt var borta. Det finns inga ord, säger en familjemedlem.

21-årige Oscar var mycket hjälpsam och en person ”som det var full fart på hela tiden”, enligt familjen. Men den 16 juli i år kom ett tragiskt besked – Oscar hade omkommit i en motorcykelolycka. Femte augusti var det begravning och i förra veckan var det gravsättning.

– Vi var familj och vänner där. Han var väldigt omtyckt, han var social och hade mycket vänner, säger föräldrarna till Aftonbladet.

”Allt var borta”

Tillsammans gjorde de fint vid graven genom att sätta ut blommor, lyktor, ljus och fotografier. Därefter åkte de iväg för att fika tillsammans.

Drygt en timme senare var de tillbaka vid gravplatsen – men då hade graven blivit skändad, något som NSD var först med att rapportera om.

– Allt var borta. Alltihopa. Det var bara ett träkors kvar.

– Man får en chock. Jag finner inga ord för det här, det är groteskt, säger familjemedlemmen.

Någon eller några hade tagit alla fotografier, blommor och ljus och slängt det i en soptunna på kyrkogården. Familjen har nu polisanmält händelsen som rubriceras som brott mot griftefriden.

– Det är en plats som man ska kunna sörja och ha en lugn stund och det ska inte gå till så här. Man ska inte behöva ha övervakning eller ha poliser på en kyrkogård.

Ingen har gripits

Familjen gjorde om alltihop och smyckade återigen graven. Det gick en dag, sedan var allt borta igen. Då försvann sakerna mitt på en lördag, mitt på ljusa dagen när det är folk utomhus.

Familjen tror sig veta vem eller vilka det är som håller på så här, men ännu har ingen person gripits för händelserna.

– Hela samhället undrar varför man gör så här. Det är så galet så jag kan inte förstå det, det finns ingen förklaring, säger familjemedlemmen.

De senaste dagarna har alla minnen och utsmyckningar fått vara kvar på gravplatsen. Nu hoppas familjen att det får fortsätta vara så.

– Många av hans vänner är där och sätter ljus, rosor och ser till graven så att inget ska hända. De är vaksamma, berättar familjen.