5 anledningar till att uppmärksamma mors dag

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Mors dag i dag.

I dag är det mors dag. Förutom att gratulera en mamma i sin närhet bör man uppmärksamma hur situationen ser ut för många mammor i världen.

1. Hundratusentals kvinnor dör under sin graviditet

Under 2015 dog cirka 303 000 kvinnor under sin gravidietet eller förlossning. Av dessa lever 99 procent i låginkomstländer, varav tre fjärdelar i Afrika. För en kvinna i Tchad är risken att dö en på 15 enligt Unicef.

TT

2. Alla kvinnor har inte tillgång till bra vård

I de flesta fattiga länder är det brist på läkare, barnmorskor och förlossningskliniker – det sistnämnda kan vara svåråtkomligt för födande mammor. Det gör att de tvingas föda hemma under ohygieniska förhållanden, vilket ökar risken att dö eller få svåra skador.

TT

3. Miljontals kvinnor får komplikationer efter en graviditet

För varje kvinna som dör i låginkomstländer under förlossningen går det ytterligare 20 kvinnor som får infektioner, skador och bestående funktionshinder. Många av dem blir aldrig behandlade. Det i sin tur kan kan leda till livslånga smärtor och att de blir socialt utstötta. Sammanlagt är det 300 miljoner kvinnor som lider av allvarliga skador, infektioner eller funktionshinder som de drabbats av under graviditet och förlossning.

TT

4. Hundratals mammor i Sverige får förlossningsskador varje år

Varje år så skadas mellan 3 000 till 4 000 kvinnor under förlossningen och många får förlossningsskador. Enligt statistik från Socialstyrelsen drabbas sex procent av Sveriges förstföderskor av bristningar i ändtarmsmuskulaturen, så kallad sfinkterruptur. Det innebär att kvinnans underliv spricker från slidan till ändtarmsöppningen och det är en av de skador som läkare oroar sig mest för.

TT

5. Ensamstående mammor har större risk att bli sjuka

En studie som publicerades i Journal of Epidemiology & Community Health visar att ensamstående mammor har större risk att bli sjuka senare i livet. En orsak till sämre hälsa kan vara en dålig ekonomi. Kvinnor som lever som ensamstående mammor innan de fyller 20 år har också en ökad benägenhet att få funktionsnedsättningar. Enligt studien är Sverige ett av de sämsta länderna att vara ensamstående mamma

TT
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mors dag