Mejla

Wolfgang Hansson

Motvåld spelar terroristerna i händerna

NYHETER

Behövs det en ny strategi mot IS? Den gamla verkar ju inte fungera.

Det är frestande att gå i jihadisternas fälla. Men risken för en överreaktion är stor.

Massivt förtryck och motvåld spelar terroristerna i händerna.

Skulle Europas ledare följa råden i min mejlbox så skulle Nato lägga en bombmatta över hela Syrien för att utrota varenda IS-krigare.

Självklart är det frestande att slå till stenhårt efter de fruktansvärda dåden i Bryssel. Precis som Frankrike lockades att göra efter terrordåden i Paris i november.

Den taktiken fungerade inte då och den kommer inte att göra det nu heller.

Även om kriget i Syrien är en av huvudorsakerna till den ökade terror vi sett de senaste åren så finns fienden inte bara där. Terrordåden i Paris i januari och november förra året och nu dåden i Bryssel har det gemensamt att de huvudsakligen utförts av medborgare från Frankrike och Belgien med rötter i Nordafrika och Mellanöstern. Precis som terrordåden mot tunnelbanan i London utfördes av brittiska medborgare och de mot pendeltåg i Madrid 2004 av spanska.

I Europas förorter

De presumtiva terroristerna finns inte bara i Syrien, Irak och andra länder i Mellanöstern. De bor i Europas egna förorter.

Givetvis måste vi göra allt för att försöka skydda oss mot terror. Men det spelar ingen roll hur mycket avlyssning och bevakning som samhället sätter in.

Den som är tillräckligt motiverad kommer ändå att slinka genom nätet.

Det enda effektiva sätet på sikt är att försöka förhindra att radikalisering uppstår.

Gruppen terrorister är väldigt blandad. Där finns högutbildad medelklass såväl som fattiga och brottsbelastade. Men en sak förenar dem. Känslan av utanförskap. Att inte vara en del av samhället. Att inte räknas.

Det är denna känsla som gör individen mogen för radikalisering.

Den känslan måste samhället satsa mycket mer än idag på att motverka. Istället för att lägga nästan alla resurser på polisiära metoder.
Radikal islam är en politisk ideologi, en idé. Den går inte att enbart besegra med militära medel.

Terroristernas syfte är att skapa så mycket våld, rädsla och kaos i Europa att svaret från ländernas ledare ska bli stenhårt förtryck mot den muslimska minoriteten. Det förtrycket ska leda till en radikalisering av Europas muslimer och få dem att acceptera och stödja jihadisternas metoder. IS utnyttjar religionen som förevändning för totalitära politiska mål.

Liten grupp som vuxit

Det gäller att inte hjälpa till att uppfylla IS målbild. Europas fiende är inte islam eller muslimer i största allmänhet. Europeiska samhällens fiende är våldsbejakande islamister och andra extremister av alla slag. Det är en grupp som vuxit de senaste åren men som ändå totalt sett är väldigt liten.

President Barack Obamas strategi för att besegra IS i Syrien och Irak går ut på att långsamt mala ner gruppen genom att bomba startegiska mål och slå undan benen på deras finansiering.

I dag har IS tappat 40 procent av sitt territorium i Irak och 20 procent i Syrien. Inte bara på grund av Nato-länders bombningar utan även ryska. Men att bomba urskiljningslöst skulle innebära stora civila offer. Offer som skulle utnyttjas av IS i sin propaganda för att rekrytera fler terrorister i Europa. Precis som skedde efter USA:s invasion i Irak 2003 och Nato:s intervention i Afghanistan.

Situationen är oerhört komplex.
Sanningen är att det inte finns någon quickfix för att få slut på terrorn. Det krävs tålamod och långsiktigt arbete på många fronter samtidigt.

Och en insikt om att det finns terrordåd som vi aldrig kan skydda oss helt emot. Hur mycket vi än försöker.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget mot IS i Syrien/Irak

Syrien