Utrikesdepartementet pressade FBI om Clinton-mejl

Publicerad 2016-10-17

Trump: Bevisar Hillary Clintons korruption

NEW YORK. Nya avslöjanden om den privata mejlservern slår mot Hillary Clinton – med bara tre veckor kvar till valdagen.

Dokument visar att en hög rådgivare på det amerikanska utrikesdepartementet försökte få FBI att klassa hemlighetsstämplade mejl som icke-konfidentiella, rapporterar Reuters.

FBI:s utredning om Hillary Clintons användning av en privat mejlserver under tiden som utrikesminister har förföljt henne under valrörelsen.

En av de centrala frågorna har varit hur känslig information har hanterats. I juli meddelade FBI-chefen James B Comey att Clintons agerande inte utgjorde någon grund för åtal. Comey var dock mycket kritisk mot den demokratiska presidentkandidaten.

– Hillary Clinton har varit extremt vårdslös, sa FBI-chefen, och hävdade att det är möjligt att främmande makter kommit åt hemlighetsstämplad information via den privata servern.

Rörde Benghazi-attacken

Under måndagen släppte FBI ytterligare 100 sidor med material från den numera avslutade utredningen. Där framgår att Patrick Kennedy, högt uppsatt rådgivare på utrikesdepartementet, försökte få FBI att klassa vissa sekretessmärkta mejl som icke-konfidentiella. Det rapporterar Reuters.

Mejlen handlade om en attack mot det amerikanska konsulatet i Benghazi, Libyen. I ett samtal med FBI sa Kennedy att en ändrad sekretessmärkning skulle garantera att mejlen skulle arkiveras och ”aldrig ses igen”.

Vidare sa rådgivaren att ändringen skulle göras i utbyte för en ”quid pro quo”. Det är latin för ”något för något”, vilket kan översättas med ”tjänster och gentjänster”.

Trump: Clinton är korrupt

De nya uppgifterna förstärker bilden av Hillary Clinton som en slipad maktspelare, vars inflytande sträcker sig långt in i stora delar av det amerikanska samhällets toppskikt.

Under de senaste veckorna har Wikileaks släppt en mängd mejl från inboxen tillhörande John Podesta, Clintons kampanjordförande.

Mejlen visar bland annat att Hillary Clinton framfört ett budskap när hon talat för finanseliten på Wall Street, och ett helt annat under valrörelsen. Hennes kampanj har också försökt flytta en valdag, och skämtat kränkande om katoliker.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har slagit fast att mejlläckan bevisar att Clinton är korrumperad.

– Hillary Clinton företräder ett korrupt globalt etablissemang som försöker få vårt land att ge upp sin suveränitet, säger han i ett uttalande.

Donald Trump har också sagt att han ska utnämna en specialåklagare som ska utreda utredningen om Clintons mejlhantering, om han vinner valet.

”Förloraren” kan bli president ändå – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA:s framtid

LÄS VIDARE