Terroranklagad 20-åring inför rätta

1 av 5 | Foto: P-O SÄNNÅS
20-åringen i rätten under fredagen.

Han köpte aceton, stålkulor och en tryckkokare. Enligt åklagaren var 20-åringens plan att bygga en självmordsbomb.

Han laddade också ner en manual till sin telefon med titeln ”Gör en bomb i din mammas kök”.

I dag inleddes rättegången i Attunda tingsrätt mot mannen, som åtalats för förberedelse till terroristbrott.

Förhandlingarna i Attunda tingsrätt startade klockan nio. Den åtalade 20-åringen bär skägg och är iklädd en grön tröja. Han tittar bort från åhörarbänken och skruvar på sig när rådmannen förbereder förhandlingen.

Åklagaren Ewamari Häggkvist vid Riksenheten för säkerhetsmål anser att den misstänkte gjort sig skyldig till förberedelse till terroristbrott. Han ska enligt Häggkvist planerat att bli martyr. Den brottsliga gärning som förberetts har allvarligt kunnat skada Sverige, säger åklagaren.

Manualen: Bygg en bomb

I januari börjar mannen enligt åtalet att köpa saker som kan användas för att bygga en bomb. Han köper en tryckkokare på Ikea som betalas kontant. Åklagaren visar en bild från en övervakningskamera som visar hur han står med kartongen i handen vid kassan. Några dagar senare köps tre förpackningar stålkulor, säger Ewamari Häggkvist och visar upp kvitton.

– Beståndsdelarna bedöms räcka för att bygga en bomb. Beroende på var penetrationen sker kan skadorna resultera i amputationer eller dödsfall, säger åklagaren som läser högt ur ett utlåtande från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Enligt utlåtandet är beståndsdelarna samma som använts vid tidigare attentat, bland annat vid Boston Marathon då 200 personer skadades.

Under rättegången visades även bevismaterial upp i form av en manual som 20-åringen laddat ner till sin telefon. Titeln: ”Gör en bomb i din mammas kök”.

Nekar till brott

Mannen greps av Säpo den 8 februari, men anhöriga till honom larmade polisen om hans aktiviteter långt tidigare än så.

Förra våren hade anhöriga sett att han börjat fördjupa sig i religiösa frågor, framför allt inom islam, och att han identifierade sig med IS. Han tog ut sammanlagt 48 900 kronor i kontanter och skaffade ett pass.

Enligt åtalet har han sökt på nätet efter information om hur man tillverkar en bomb och om terrordåd utförda av terrorgruppen IS.

Försvaren säger att mannen, som är uppvuxen i en välbärgad kommun i norra Stockholm, nekar till brott.

I polisförhör har han förnekat att han planerat att bygga bomber, men inte velat förklara varför han köpt aceton och stålkulor.

Skulle resa till Syrien

I juni förra året ringde en familjemedlem till polisens ledningscentral i Stockholm och sade att han var allvarligt bekymrad för 20-åringen, som då försvunnit.

20-åringen stoppades strax därefter i Turkiet. Första gången skickades han tillbaka till Grekland, andra gången direkt till Sverige med flyg från Istanbul med hjälp av turkisk polis. Enligt åklagaren hade mannen för avsikt att resa vidare till Syrien för att ansluta sig till IS.

Flera anhöriga har i samtal med Säpo vittnat om hur 20-åringen mått psykiskt dåligt, isolerat sig och varit mycket radikal i sina åsikter. Svenska myndigheter har sedan förra sommaren varit inkopplade i fallet och försökt hjälpa honom men utan att lyckas, skriver DN.

"Vill inte leva"

Såväl en imam som ett par koranlärda ungdomsledare försökte tala med 20-åringen, vars religiösa kunskaper beskrivs som knapphändiga. Han äger enligt tidningen inte en koran och ville inte följa med ungdomsledarna till en moské för att be fredagsbön.

Han greps till slut efter att mamman upptäckt de misstänkta bombingredienserna. Hon ringde pappan samt Säpo, som två veckor senare hämtade 20-åringen till förhör.

"Pappa, jag vill inte leva, jag har köpt de här grejerna och ska döda mig", ska 20-åringen ha sagt, enligt pappans vittnesmål.

Pappan har berättat hur de tillsammans gick ut och slängde de inköpta sakerna i en container.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott