Lokförarens vädjan till de som springer över tågspåren

NYHETER

”Bara att tuta och bromsa och hoppas...”

Foto: Inlägget varnar för hur farligt det är att korsa spår

”Till dig yngling, som idag den 10/5 klockan 15:09 beslöt dig för att springa från plattform till plattform över tre spår, i Storvreta. Istället för att gå via gång- och cykelbanan som finns. Hur tänkte du?”

Så inleds det Facebookinlägg där lokföraren Jonas, 31, uppmanar folk som korsar spåren att tänka efter.

Det var i tisdags som lokföraren Jonas, som valt att vara anonym, var på väg in på tågstationen i Storvreta utanför Uppsala och då såg en person springa över tre spår mellan stationens plattformar. Lyckligtvis gick det bra den här gången  – men det kunde lika gärna gått illa, enligt Jonas.

– Det finns inte en chans att jag hade hunnit bromsa, säger han.

”Bara att tuta och bromsa”

Om någon befinner sig på spåret när tåget kommer finns det enligt Jonas inte så mycket att göra.

– Tutar man så kan personen ramla men man behöver göra det ändå. Det är bara att tuta och bromsa – och hoppas på det bästa. Det går ganska många saker genom ens huvud när man sitter där i tåget, och man har nästan ingen tid på sig, säger Jonas.

”Får stora konsekvenser”

När Jonas kom hem från sitt jobbpass den dagen satte han sig och skrev ett inlägg på Facebook till personen som korsat spåren. Inlägget har delats över 200 gånger.

– Jag skrev mest för att jag var less på allt spårspring. Även om det inte sker en olycka får det stora konsekvenser om man springer och leker på spåren, som till exempel förseningar. Man leker dessutom med döden när man är på spåren, det är inte som att bromsa en bil direkt. Är det regn blir bromssträckan ännu längre. Halkar man då så är det färdigt om man inte har änglavakt, säger Jonas.

– Det gick bra den här gången men nästa gång kanske personen inte har samma tur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Tågtrafik