Brandchefen: ”Vi vill också komma hem”

NYHETER

Rasar på Facebook mot respektlösa trafikanter

Mikael Bagge, 46, var kollega till den av de brandmän som dött i arbetet med trafikolyckor på senaste tidgen. Under tisdagen försökte en bilist köra förbi ett olycksarbete i fel körriktning när Mikael jobbade. Nu uppmanar han trafikanter att ta det lugnare.

– Vi vill också komma hem till våra familjer, säger Mikael.

Den 26 april i år avled en brandman i samband med en trafikolycka längs E6:an i Bohuslän. Det var en av flera olyckor på kort tid som drabbat brandmän som jobbat med händelser längs vägarna. Under tisdagen höll det på att hända igen.

Lyckades undvika ny olycka

Tre bilar hade krockat längs riksväg 44 och Mikael jobbade som styrkeledare. På olycksplatsen bestämdes det att de två filer som ledde trafiken bort från Uddevalla skulle stängas av genom att en av tankbilarna ställdes på tvären över körfälten.

– Åt andra hållet, mot Uddevalla, flyter trafiken på. Då ser chauffören i den tankbil som blockerar vägen att bilen längst fram i kön försöker svänga ut i mötande körfält. Tack vare att vår chaufför var uppmärksam och kunde få bilen att backa tillbaka kunde vi undvika ytterligare en olycka, säger Mikael.

”Bristande respekt och hänsyn”

Mikael känner att många trafikanter inte respekterar att det finns människor som arbetar längs vägarna, både brandmän och andra yrkesgrupper.

– Det tyder på bristande respekt och hänsyn i trafiken. Det gäller inte bara oss brandmän, det gäller alla som jobbar på vägarna. Vi i vårt förbund drabbades för bara 14 dagar sedan och det har debatterats en del i sociala medier men ändå händer de här grejerna, säger Mikael.

”Blir frustrerad och arg”

När Mikael kom hem satte han sig och skrev ett Facebookinlägg som fått stor spridning det senaste dygnet och har i skrivande stund delats över 500 gånger.

– Jag blev frustrerad och arg över det som hände och kände väl någonstans att jag ville ge utlopp för mina känslor kring det. Jag är jättetacksam över responsen och delningarna, jag hoppas att det hjälper att ändra attityder i trafiken, vare sig det gäller oss brandmän eller andra som jobbar på vägarna, säger Mikael.

Känner sig inte trygg på jobbet

De många olyckorna på kort tid har gjort att Mikael inte längre upplever att hans arbete är tryggt.

– Med tanke på utvecklingen de senaste åren känner vi oss inte trygga, vi vet inte vad som kan hända. Om du kör förbi en olycka, var uppmärksam och respektera alla avspärrningar, vilken det än må vara. Om du får köra förbi, kör sakta. Vi vill ju också komma hem till våra familjer.

Läs hela Mikaels inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bohuslän