Kravet på Löfven: Byt ut flera S-ministrar

1 av 4
NYHETER

Inom kort ska Stefan Löfven ombilda sin regering.

Enligt vad Aftonbladet erfar kräver LO att han byter ut flera S-statsråd och samtidigt utser en socialdemokrat till bostadsminister.

– Det är alldeles för få ministrar som levererar, säger en källa.

På kort tid har Stefan Löfven tappat två av sina ministrar i regeringen efter turbulensen i Miljöpartiet. Det handlar om bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) och miljöminister Åsa Romson (MP). Tidigare i veckan slog statsministern fast att han planerar att göra en större ombildning av regeringen och att den ska meddelas innan maj månad är över.

Löfven har varit tydlig med att det är MP som ska välja vilka företrädare som ska ersätta de gröna ministrarna. Men Aftonbladet kan avslöja att trycket är stort på statsministern att även göra andra förändringar. Den stundande regeringsombildningen diskuteras nu flitigt inom svensk arbetarrörelse.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har sagt att regeringsbildningen är något man lämnar helt till Löfven.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns det inom LO ett stort tryck på Löfven att göra större förändringar i regeringen, ett krav som tidigare förts fram inifrån S. Ett konkret krav från facket är att nästa bostadsminister blir en socialdemokrat. I dag är det finansmarknadsminister Per Bolund (MP) som temporärt tagit över ansvaret för frågorna efter Kaplans avgång.

– Det är ett stort krav från LO att nästa bostadsminister blir en socialdemokrat och inte en miljöpartist. Det är en av de absolut viktigaste frågorna framöver och det är många som undrar hur posten kunde hamna hos MP från början. Det behövs en rockad där MP får ansvaret för något annat, säger en källa inom LO.

Johansson bland heta namnen

Inom fackföreningsrörelsen lyfts, enligt Aftonbladets källor, flera S-ministrar fram som goda företrädare. Bland dem nämns framför allt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, men även inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.

Men samtidigt, erfar Aftonbladet, finns också ett stort missnöje med flera andra S-statsråd.

– Det är alldeles för få ministrar som levererar och inte driver på ordentligt, säger en källa.

Missnöjet riktas bland annat mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) och framtidsminister Kristina Persson (S). Flera av dem är ordförande i sina partidistrikt, vilket gör det svårare att peta dem.

Aftonbladets källor pekar också på att det inte bara handlar om att byta ut personer, Löfven har också chansen att göra rockader mellan departement och ändra ministrarnas ansvarsområden.

Sista chansen till nystart

Flera källor inom LO-facken pekar på regeringsombildningen och höstbudgeten som statsministerns absolut sista chans att få till en nystart för den sargade regeringen.

– Man dras med väldigt dåliga opinionssiffror. Löfven måste visa på handlingskraft och att han inte är nöjd och att han därför gör en överraskande stor ombildning av regeringen, säger en uppgiftslämnare.

Samtidigt lyfts regeringens satsning, 10 miljarder varje år till välfärden, fram som ett steg i rätt riktning.

– Det måste bli mer av sådant i höstbudgeten. Det är sista chansen, säger en källa.

Stefan Löven har inte velat avslöja hur han tänker kring sin omgörning av regeringen.

– Regeringsombildningen kommer ske efter Miljöpartiets kongress, senast innan maj är slut, sa han på en presskonferens i måndags.