Så stor är chansen – kandidat för kandidat

avPer Bjurman

NYHETER

Aftonbladets Per Bjurman sätter på de amerikanska presidentkandidaternas chanser

1 av 4 | Foto: AFP
Bernie Sanders.

NASHUA. Natten mot onsdag, svensk tid, kommer ny dom i det amerikanska primärvalet – från en ny uppsättning väljare, hemmahörande i vintriga New Hampshire.

Här är en uppdaterad snabbprognos för var och en av de kvarvarande kandidaterna inför nattens drama – och fortsättningen av racet.

DEMOKRATER
 

Hillary Clinton

– Vann med minsta möjliga marginal i Iowa och får det än tuffare i New Hampshire. Det är snudd på hemmaplan för Bernie Sanders, Vermont är ju grannstat, och han har sedan länge stort övertag i opinionsmätningarna. Hillarys trumfkort består i mycket bättre utsikter längre fram, i South Carolina och Nevada. Men hon får inte förlora för stort inatt, då kan momentum börja svänga även där.

Bernie Sanders

– Det blev ju praktiken oavgjort i Iowa och det var en fantastisk framgång för det unga, progressiva USA:s stora hjälte. I New Hampshire kommer det gå ännu bättre, han har enastående medvind här och såvida inget helt otroligt händer under tisdagen vinner han lätt. Frågan är bara om han kan vinna så stort att han får opinionen att vända även i  South Carolina och Nevada och de delstater som röstar under ”Super Tuesday” 1 mars.

REPUBLIKANER

Donald Trump

– Om han vunnit i Iowa hade vägen till nomineringen varit krattad. Nu blev han istället, till sin egen stora besvikelse, ”bara” tvåa och vägen framåt ser inte riktigt lika rak ut längre. Men ”The Donald” är alltjämt front runner och har goda chanser att bli presidentkandidat i alla fall. Han lär få hålla segertal i New Hampshire på tisdag kväll och sedan följer ytterligare ett par stater där han har mycket stort väljarstöd.

Marco Rubio

– Rubio hade en mycket bättre kväll än väntat i Iowa och är nu partietablissemangets stora favorit. När sådana som  Bush, Kasich och Christie hoppar av får han förmodligen deras väljare – och ren matematik säger att han i så fall börjar få ”Front runner”-känning. Om det går så bra i New Hampshire som mätningarna indikerar – och samtidigt dåligt för guvernörstrion – kan det vara starten på något riktigt stort.

Ted Cruz

– Den store segraren i Iowa kommer få det betydligt svettigare i New Hampshire. Inte bara Trump utan även Rubio och Kasich (!) har större väljarstöd i nordost.  Cruz måste snabbt hitta ett sätt att återta initiativet inför slaget i South Carolina 20 februari. Gör han inte riktigt bra ifrån sig där börjar det se mörkt ut.

John Kasich

– Chanslös i Iowa, men är faktiskt just nu trea i New Hampshire. Kan han skrälla och ta sig riktigt när Rubio fortsätter kampanjen i alla fall ytterligare ett litet tag.

Ben Carson

– Doktorn från Baltimore har fortfarande fint väljarstöd i enskilda stater, men det dröjer så länge innan de röstar att racet redan kan vara över vid det laget.

Jeb Bush

– Får som högst tio procent av stödet i mätningarna framöver. Bush-dynastin har gjort sitt.

Chris Christie

– Kommer göra lite bättre ifrån sig i New Hampshire än i ett Iowa som inte ville veta av honom. Men inte inte tillräckligt mycket bättre.

Carly Fiorina

– Det är kört efter magplasket i Iowas majsfält.

ARTIKELN HANDLAR OM