Hatiska yttringar på amerikanska skolor efter valet

avChristoffer Nilsson

NEW YORK. Främlingsfientliga slagord och symboler sprider sig i amerikanska skolor efter presidentvalet i USA.

Flera händelser kopplas samman med den blivande presidenten Donald Trumps kampanjbudskap.

– Han har uppmuntrat hatiska och trångsynta krafter, säger senator Harry Reid enligt Politico.

CNN har gjort en sammanställning över rapporter om rasistiska budskap och hatbrott i USA efter Donald Trumps praktseger i det amerikanska presidentvalet.

Bland annat publicerar man en film från en skolkafeteria i Royal Oak, Michigan där en grupp högstadieelever skanderade: ”Bygg muren, bygg muren!” med syfte på Trumps vallöfte om att uppföra en mur mot Mexiko för att, enligt honom, stoppa illegal invandring och kriminalitet.

Från andra skolor kommer uppgifter om graffiti med nazistiska symboler och vit makt-budskap som målats på väggar tillsammans med Trumps namn eller valslogans.

Misstänkt hatbrott på universitet

En kvinnlig student vid universitetet i San Diego ska också ha blivit konfronterad och rånad av två män som gjorde utspel om Trump och muslimer.

– Kommentarerna tyder på att hon var en måltavla på grund av sin muslimska tro, säger universitetschefen Elliot Hirshman och kallar det inträffade för ett hatbrott.

Under fredagen rapporterade NBC även att den rasistiska hatklanen KKK kommer att hålla parader för att fira Trumps seger.

I en ledarartikel i New York Times uppmanas Donald Trump nu att gå ut och ta avstånd från händelserna på bland annat skolor runt om landet.

”Även om allt inte går att verifiera är atmosfären och rädslan otvivelaktigt äkta och kommer att fortsätta växa. Mr. Trump kanske inte kan stoppa allt på egen hand men han måste göra allt i sin makt”, står det i artikeln.

Under sin kampanj kritiserades Donald Trump hårt för att underblåsa hat och förtryck mot minoritetsgrupper i USA.

”Deras rädsla är rationell”

Efter valsegern har den debatten inte varit lika tydlig – i stället har mest fokus i amerikansk media varit på maktövergången mellan Barack Obama och Donald Trump samt deras möte i Vita huset på torsdagen.

Även demokratiska politiker som varit djupt kritiska – som Barack Obama och Nancy Pelosi – har dämpat tonläget och i stället lyft fram att övergången bör ske så smidigt som möjligt och att det är viktigt att landet enas.

Den avgående demokratiske Nevadasenatorn Harry Reid har länge varit den som svingat kanske hårdast mot Trump. Nu anser han att media varit okritisk i sin bevakning efter valresultatet.

– Som nation måste vi hitta en väg fram utan att överge dem som Trump har hotat in i skuggorna. Deras rädsla är rationell eftersom han talat öppet om att göra hemska saker mot dem, säger Reid enligt Politico.

Som bekant vann Trump flest elektorsröster och kommer att efterträda Barack Obama den 20 januari 2017.

Harry Reid säger att Trump uppmuntrat hatiska och trångsynta krafter på sin väg till makten.

– Om Trump vill stoppa strömmen av hat som han har släppt lös har han enormt mycket arbete att utföra och måste börja omedelbart, säger Reid enligt Politico.

 PLUS:  USA – efter valet

ARTIKELN HANDLAR OM