IS hotar med nya attacker mot Väst

NYHETER

”Nu kommer månaden av invasioner och jihad”

1 av 2

Terrorsekten IS anhängare uppmanas till våldsdåd under den muslimska fastemånaden ramadan.

I en ljudinspelning varnar den höge IS-ledaren Abu Mohammed al-Adnani för nya attacker mot USA och Europa.

Den halvtimmeslånga inspelningen, som sprids på nätet, är den första där en central IS-talesperson framträder på flera månader.

I vanlig ordning är budskapet brutalt. al-Adnani hetsar till angrepp mot kristna och judar i Väst under fastemånaden ramadan, som inleds i början av juni.

– Ramadan kommer. Månaden av invasioner och jihad, och månaden för erövringar, säger han.

Sa inget om kraschen

Ljudupptagningen släpptes två dygn efter att Egyptairs flight 804 störtade i Medelhavet. Enligt en rad experter är det mest sannolikt att ett terrordåd orsakade kraschen.

Ännu har dock ingen gruppering tagit på sig ansvaret för den misstänkta attacken. Och i den nya IS-inspelningen nämns inget om flygkrashen, enligt CNN.

– Orsaken till att ingen har sagt sig ligga bakom attacken kan vara att organisationen vill ge cellmedlemmarna tid att försvinna, säger terrorexperten William McCants till Fox News.

1 400 döda

Under de senaste två åren har IS varit inblandade i minst 90 terrordåd utanför Irak och Syrien. Detta enligt en sammanställning från CNN.
Nästan 1 400 människor har omkommit i IS-attackerna, och över 2 000 har skadats.

På senare tid har de USA-ledda bombningarna lett till stora förluster för IS i Syrien. Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon har 25 000 IS-krigare dödats sedan anfallen inleddes 2014. Det finns dock mycket som tyder på att IS växer sig starkare i Libyen och andra länder i regionen.

ARTIKELN HANDLAR OM