Svensk skadad i badolycka – vårdas på sjukhus

Publicerad 2016-10-12

En svensk man i 25-årsåldern vårdas på sjukhus i Alanya i Turkiet.

Han skadade sig när han kastade sig ut i vattnet, och låg under flera minuter orörlig nära strandkanten innan han räddades.

– Han har skadat nacken illa. Jag försöker vara lugn på alla möjliga sätt men det är fortfarande tragiskt, säger en vän till mannen som Aftonbladet har pratat med.

Turkiet och turistorten Alanya är en populär destination för många svenskar.

De fyra vännerna, alla mellan 20 och 30 år, är på semester i turistorten Alanya i södra Turkiet.

Klockan var ungefär 12 på tisdagen då vännerna låg och solade på den långa stranden utanför hotellet. De hade ställt upp sina solstolar bredvid varandra.

Plötsligt reser sig en av vännerna, en man i 25-årsåldern, och hoppar i vattnet. Via en övervakningskamera har händelseförloppet kunnat gås igenom i efterhand.

”Jag sprang ner”

Filmen ska visa hur mannen kastar sig i vattnet – men alldeles för tidigt. Han slår med största sannolikhet huvudet i botten och skadar sig. Sedan blir han liggandes orörlig. Flera personer går förbi mannen och gör ingenting.

– Jag låg där och solade och efter tre minuter går jag upp och tittar mot vattnet, säger en av vännerna som Aftonbladet har pratat med.

– Jag såg att det var någon person som flöt med ryggen upp och ansiktet ner i vattnet.

Vännen kunde inte se att det var kompisen som låg där – förrän han kom fram.

– Jag sprang ner och plockade upp honom.

Han bar honom i sina armar in till stranden och snabbt kom flera personer fram för att hjälpa till. En svensk kvinna, som inte hörde till kompisgänget, påbörjade hjärt- och lungräddning.

– Han fick hjälp på plats, och han började andas. Jag såg det med mina egna ögon. Bröstkorgen började höja sig, säger vännen.

Mannen fördes snabbt till ett lokalt sjukhus i Alanya där han nu vårdas för sina skador. Vännen säger att ”han har skadat nacken illa” och att de har fått lägga ut en stor summa pengar, närmare 15 000 euro, för att betala sjukhuskostnaderna. Mannen ska enligt vännen opereras under onsdagen.

”Försöker vara lugn”

Utrikesdepartementet bekräftar händelsen.

– Vi känner till att en man i 25-årsåldern har skadat sig i södra Turkiet. Vårt generalkonsulat i Istanbul följer ärendet, berättar Sandra Karlsson, pressinformatör vid Utrikesdepartementet.

Vännerna som är på plats i Alanya kommer att stanna vid kompisens sida.

– Jag försöker vara lugn på alla möjliga sätt men det är fortfarande tragiskt. Han är som en bror till mig, jag har känt honom i nio år, säger vännen.

Följ ämnen i artikeln