Tjejer tvingas ha längre kjolar – ”för att inte störa lärarna”

Publicerad 2016-04-11

En gymnasieskola i Nya Zeeland uppmanar tjejer att ha längre kjolar. Skolan och eleverna på bilden har ingenting med texten att göra.

På en gymnasieskola i Nya Zeeland har man uppmanat flickor att ha kjolar som sträcker sig till knähöjd för att inte ”distrahera” manliga studenter och lärare, skriver The Guardian.

Cirka 40 studenter på gymnasieskolan Henderson i Nya Zeeland kallades till möte där biträdande rektor Cherith Telford meddelade att kjolarna i skoluniformen skulle sträcka sig ned till knäna.

Enligt Telford togs beslutet för att skolan vill ”hålla tjejerna säkra, stoppa killarna från att få idéer och skapa en bra arbetsmiljö för manliga lärare”.

Eleven Sade Tuttle som var med under mötet motsätter sig inte reglerna, men tankesättet bakom dem.

– Reglerna i sig är inte problemet; problemet är när de här klädkoderna riktar sig till tjejer för att deras kroppar är sexuella och distraherande, säger hon till Newshub.

Lägger ansvaret på tjejerna

Beslutet har även kritiserats av flera personer utanför skolan.

– Jag blir väldigt irriterad av det här. Det sänder ut signaler om att unga kvinnor är ansvariga för unga mäns sexuella beteende, och att unga mäns sexuella beteende är okontrollerbart, säger Deborah Russell, universitetslektor på Massey University.

Debbi Tohill, vd för organisationen Rape Crisis som ger stöd åt våldtagna kvinnor, menar att uppmaningen lägger skulden på tjejerna om något skulle hända.

– Vi vet att att victim blaming är väldigt vanligt och det här ett tydligt exempel där man håller tjejer ansvariga för sin egen säkerhet. I den här situationen är lärarna ansvariga för att skapa en säker miljö för alla elever, säger hon.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln