Flyktingar uppmanas ringa grekiska myndigheter på Skype
Publicerad 2016-04-07
Tusentals desperata flyktingar uppmanas att kontakta grekiska myndigheter – via Skype.
Men linjen har bara öppet tre timmar i veckan.
– Det är helt orimligt, de gör det ju i princip omöjligt att ta sig därifrån, säger volontärarbetaren Jessica Ögren.
För flyktingar som försöker ta sig från Grekland till övriga Europa är det sedan en tid tillbaka stopp.
Tusentals människor drömmer om ett bättre liv på andra sidan gränsen, men grekiska myndigheter gör det inte lätt för dem. Nu uppmanas de att ringa ett Skypesamtal för att få hjälp med asylprocessen – på en linje som bara har öppet max tre timmar i veckan.
– Det är ju helt omöjligt att komma fram. Många hade också satt upp banderoller i lägren som tydde på att de bara hörde ”bip bip” när de väl försökte, säger Jessica Ögren, som jobbat som volontär på ett läger i området.
”De har inga alternativ”
Jessica Ögren och hennes kompis och kollega Åsa Karlberg kunde inte tro sina ögon. På lappar som cirkulerar i lägren står det att flyktingarna har tre alternativ för att komma vidare i processen:
1. Att åka tillbaka till Syrien (Grekland betalar då ett startbidrag).
2. Att söka asyl i Grekland.
3. Att ansöka om att få återförenas med familjemedlemmar i andra delar av Europa.
– Men i verkligenheten har de inga alternativ utan är fast där. De kan inte vända tillbaka, de tar sig inte framåt och inte längs sidorna heller.
– De är uppgivna och förtvivlade, säger hon.
Det är den grekiska avdelningen av det Europeiska rådet för flyktingar och fördrivna (ECRE) som börjat med dessa Skypesamtal för flyktingar, står det på lappen som cirkulerar i området.
Känner till problemen
”Vi kräver inte mat och vatten, vi kräver att gränsen öppnas”, står det på banderoller som flyktingarna satt upp i protest mot myndigheternas hantering av situationen.
Lighthouse Relief, en organisation på plats i Grekland, är väl medveten om situationen. Och enligt Ignacio Vita, asylrättsjurist, är det inte tillåtet att ha en asylprocess som inte är tillgänglig.
– Man måste erbjuda en faktisk möjlighet att söka asyl och hänvisar man då till en myndighet som knappt har öppet och linjerna är helt fulla så kan man inte söka asyl och då har de inte heller uppfyllt sina skyldigheter enligt FN:s flyktingkonvention, säger han.
Dessutom ser han ett problem i att man som flykting måste ha tillgång till dator eller mobil och framförallt uppkoppling.
– Det är inte alla som har det. Det blir en teoretisk möjlighet som i praktiken urholkas genom att man inför den begränsning som man gör.
”Byggt ännu en mur”
För volontärerna Jessica Ögren och Åsa Karlberg kom allt detta som en chock när de var på plats för att hjälpa till.
– Det är en sådan förolämpning mot flyktingarna eftersom myndigheter nu har byggt upp ännu en mur som är omöjlig att ta sig förbi. Tänk om myndigheterna bara kunde komma till flyktinglägren och hantera alla deras ärenden där, säger Jessica Ögren.