Mateen skjöt ihjäl 49 på nattklubb – nu släpps hans samtal med polisen

avLinnea Järkstig

1 av 6

Omar Mateen sköt ihjäl 49 personer på nattklubben Pulse i Orlando.

Nu har rätten släppt samtalet mellan gärningsmannen och polisens förhandlare.

– En väst, en skottsäker väst eller en bombväst. Det är allt jag har, säger en av poliserna.

I ungefär fyra timmar barrikerade sig gärningsmannen Omar Saddiqui Mateen, 29, inne på nattklubben Pulse i Orlando. Där sköt han i somras ihjäl 49 personer och skadade 50-talet i vad som beskrivs som den värsta masskjutningen i USA:s historia.

Nu släpper rätten samtalet mellan gärningsmannen och polisens förhandlare, rapporterar AP. Först var polisen inte säkra på om han ens befann sig inne på klubben.

– Det låter som att han är i en väldigt steril miljö, som att han är hemma eller i en lägenhet, säger polisen förhandlare tidigt under samtalet.

En annan polis tror att han befinner sig på ett kontor eller i ett badrum. Men inget av det visade sig stämma.

”Han håller tyst”

Inne på nattklubben Pulse befann sig över 300 gäster, men det ska ha varit knäpptyst i lokalen medan gärningsmannen Omar Mateen gick mellan rummen för att skjuta mot gästerna. Under tre timmar pratade polisen från och till med honom i hopp om att få information eller ännu hellre – få honom att ge upp.

Mellan samtalen kan man nu höra hur polisen tvivlar på om det faktiskt är honom de pratar med.

– Vi kallade honom Omar, säger en av poliserna innan han avbryts av en annan.

– Han förnekade det inte.

Men Mateen vägrade svara på om han hade någon medhjälpare med sig inne på klubben.

I samtalet påstod han sig ha på sig en skottsäker väst och att han hade sprängladdningar i en bil som stod parkerad utanför nattklubben. Vilket visade sig inte vara sant, men som polisen inte visste då.

– Han sa att bomberna är i en bil på parkeringen. Han har inte bekräftat något, säger en polis samtidigt som man i bakgrunden kan höra hur en annan polis ber Mateen att svara.

– En väst, en skottsäker väst, eller en bombväst. Det är allt jag har. Vi frågade honom men han håller tyst, säger polisens förhandlare.

Efter drygt fyra timmar fick polisen kontroll över situationen och gärningsmannen dog i samband med händelsen.

Finns över 600 larmsamtal

Det finns över 600 larmsamtal som har med dådet att göra, men samtalen till 911 kommer ännu inte att släppas, enligt rätten.

Under måndagen tillfrågades de 49 offrens familjemedlemmar huruvida de vill att larmsamtalen ska offentliggöras. Majoriteten tycker att samtalen inte ska släppas, medan några skulle vara bekväma med en transkription av dessa, rapporterar AP.

– Det skulle vara mycket svårt för familj och vänner att lyssna på de här samtalen, säger Jessica Silva, vars bror dog med sin partner på Pulse.

– Bara att lyssna på ett av samtalen... Vi kan känna igen röster. Bara att höra dem skrika... Hur ska vi känna?

ARTIKELN HANDLAR OM