Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps nya strategi kan ge honom segern

1 av 2

Utåt hävdar Donald Trump att han inte dämpat sin burdusa framtoning. Att han inte tänker göra om sig själv.

Men det är precis vad han gjort den senaste månaden.

Den nya strategin har redan burit frukt.

Tänk efter.

Hur länge sedan var det vi hörde Donald Trump sa något riktigt kontroversiellt offentligt? Något som fick människor i USA och runt om i världen att gå i taket och undra om han är skvatt galen?

I stället har han lagt band på sig. Han hånade inte Hillary Clinton när hon blev hastigt sjuk. Hans twitterkonto toppar inte längre nyhetssändningarna.

Någonting har hänt.

Häromdagen la Republikanernas presidentkandidat fram ett förslag om att införa en föräldrapenning i USA. Visserligen bara i sex veckor men ändå en revolution i ett land där många inte får någon betald föräldraledighet överhuvudtaget.

Pressad att ändra stil

Trump har under lång tid stått under hård press från det republikanska etablissemanget att ändra stil. Att kontrollera sitt temperament och dämpa sina extrema sida som skrämmer bort till och med en del traditionella republikanska väljare, framförallt de välutbildade.

Trump har hela tiden vägrat. Han har sagt att det vore oärligt och ett svek mot de som röstade på honom i primärvalen om han plötsligt skulle ändra sin image.

Men i praktiken är det precis vad han gjort den senaste månaden.

Han pratar inte längre om att stoppa alla muslimer från att resa in i USA. Mexikaner benämns inte längre våldtäktsmän och det är inte längre alla illegala immigranter som ska deporteras, bara "de dåliga".

Foto: Urban Andersson
Foto: Urban Andersson

Trump älskar att framställa sig som en vinnare och vill givetvis inte förlora presidentvalet. Ändå låg han tre månader före valet sämre till än vad partiets kandidat Mitt Romney gjorde vid motsvarande tid inför valet 2012, och han förlorade stort.

Något behövde göras

Det var uppenbart att något måste göras.

Trumps nya kampanjmanager Kellyanne Conway har tydligen fått den bångstyrige kandidaten att lyssna. Sedan hon tillträdde för en månad sedan har Trump slutat att trampa i klaveret genom att ständigt förolämpa människor. I stället har han mjuknat.

Han besökte en svart kyrka i Detroit för att visa att han inte är fördomsfull och alls har något emot afroamerikaner. Hans förslag om betald föräldraledighet är naturligtvis ett sätt att försöka vinna kvinnors röster.

Tona ned personligheten

Mötet med Mexikos president Nieto i Mexiko samma dag som Trump höll sitt linjetal om invandringen var ett annat sätt att framstå som mer statsmannamässig.

Men framförallt vill Trumps kampanjledning tona ner de sidor av kandidatens personlighet som väcker löje och får människor att ifrågasätta hans mentala hälsa.

Ny mätning

En ny opinionsmätning från New York Times/CBS pekar mot att strategin kan vara på väg att lyckas. I den leder Hillary Clinton med bara två procent över Trump, jämfört med åtta procent i början av augusti.

Det räcker dock inte för Trump att knappa in nationellt. Han måste också gå fram i de delstater, så kallade svingstater, där valet avgörs. Och faktum är att fastighetsmagnaten precis gått om Clinton i mycket viktiga Ohio och Florida, enligt Real Clear Politics sammanvägning av olika mätningar.

Amerikaner verkar se förändring som det viktigaste i årets valrörelse. I de flestas ögon är Trump den kandidat som kan röra om i grytan och förändra Washington. Medan Clinton står för det traditionella "business as usual".

Vill ej bli städad

Trumps mål är inte att bli en städad kandidat som alla andra. Hans mål är att bli tillräckligt acceptabel för att människor inte ska skämmas för att medge att de röstar på honom.

Lyckas han med det kan han mycket väl bli USA:s nästa president.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM