’USA bombade syriska trupper’ – krismöte i säkerhetsrådet

avMartin Mederyd Hårdh, Martin Schori, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Vapenvilan i Syrien har snart hållit i en vecka men är allt närmare att rasa samman.

USA-ledda koalitionstrupper anklagas för att bombat den syriska regimens trupper i en attack som dödade minst 90 soldater.

Nu har Ryssland krävt att FN:s säkerhetsråd ska samlas – och ett blixtinkallat möte hölls till natten mot söndag.

USA-ledda bombplan attackerade syriska regimstyrkor på lördagen. Enligt den senaste räkningen har minst 90 soldater dödats.

Enligt statlig tv är det militärposteringar vid flygplatsen i Dayr al-Zawr (Deir Ezzor) som attackerats av den USA-ledda militära koalitionen.

”Bombflygen hjälpte IS”

Enligt syriska militären hade de dödade soldaterna förberett sig på en attack mot Islamiska statens posteringar i området (attacker mot IS är tillåtna, enligt vapenvilans överenskommelse). Enligt ryska militären, som själva bombade IS-trupperna i närheten, var de syriska soldaterna omringade av IS, och bombattacken gjorde att IS lyckades vinna mark.

Att de syriska soldaterna bombades är "ett bevis" på att USA stödjer IS, menade den syriska regimen i ett uttalande. Även Ryssland kom med liknande anklagelser.

USA uppgav senare på lördagskvällen att det var ett misstag, bombplanen trodde att de anföll IS.

På söndagsförmiddagen rapporterar AP att regimstyrkorna återtagit kontrollen över de områden som föll till IS.

"Angreppen stoppades"

”Koalitionens flygangrepp stoppades omedelbart när koalitionstjänstemän informerades av ryska tjänstemän om att det var möjligt att trupperna och fordonen som var målet var från den syriska armén” skriver den amerikanska kommandocentralen Centcom i ett uttalande, enligt CNN.

Händelsen fick Ryssland att kräva ett blixtinkallat möte i FN:s säkerhetsråd under natten mot söndag, svensk tid.

– Vi kräver en fullständig och detaljerad förklaring från Washington, och den måste lämnas inför FN:s säkerhetsråd, säger Maria Zakharova, pressekreterare för den ryska utrikesministern enligt AFP.

Vapenvilan på väg att kollapsa

Bombattacken kommer efter ett dygns "blame game", där de olika parterna anklagat varandra för att bryta mot eldupphörets villkor. Nu ökar alltså spänningarna ytterligare.

USA:s FN-ambassadör Samantha Powers menade att krismötet bara var en charad – och att Ryssland aldrig krävt ett liknande möte om den syriska regimens ständiga övergrepp och massakrer. Ryssland å sin sida klagade på USAs "hårdhänthet", som de menar var värre än någonsin.

Ryssland: USA bryter mot avtalet

Enligt Ryssland, som är allierade med den syriska regimen, har eldupphöret brutits vid inte mindre än 199 tillfällen fram till lördagen. Kreml menar nu är det är USA som bär ansvaret om vapenvilan misslyckas, eftersom de inte lyckats övertyga sina allierade rebeller att lägga ner vapnen.

– Situationen blir värre, sa en rysk general till rysk tv på lördagen, och tillade att USA och rebellerna inte "hållit ett enda åtagande" inom ramen för eldupphöret.

Även Ryssland anklagas

Men även Ryssland har brutit mot överenskommelsen, enligt USA. Utrikesminister John Kerry har sagt att Moskva inte lyckats förmå president Bashar al-Assad att släppa in nödsändningarna, vilket Ryssland förbundit sig att göra.

Även bland de moderata rebellerna råder en pessimism, säger en högt uppsatt källa till Reuters. De menar att Ryssland fortsätter bomba, natt och dag, samtidigt som USA tittar på.

– Vapenvilan kommer inte att hålla, precis som vi har varnat för, säger en företrädare för en rebellgrupp i Aleppo till Reuters, enligt TT.

”Världen tittar på”

I nuläget står FN:s konvojer med humanitärt stöd stilla vid den turkiska gränsen. Regimstyrkorna släpper inte fram dem till den sönderbombade och belägrade staden Aleppo – vilket var en del av avtalet. Enligt FN är det den syriska regimen som gjort att lastbilarna inte kunnat starta, vilket de anser är ett brott mot vapenvilan.

USA säger att de inte kommer att arbeta vidare med Ryssland om de inte ser till så att hjälpkonvojerna får passera. Utrikesminister John Kerry ska ha ringt sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov och konstaterat att det är oacceptabelt att fördröja dem.

David Swanson, talesperson för FN:s insats, säger att det är ”oerhört frustrerande”:

– Vi är här, vi är på marken och vi är redo att röra på oss. Världen tittar på.

Snart ska de samarbeta

Den en vecka långa vapenvilan förlängdes nyligen med två dagar. Efter det ska USA och Ryssland – som nu alltså anklagar varandra för avtalsbrott – att genomföra koordinerade attacker mot IS och Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten). Ryssland har hotat med att återuppta bombningar av de mer moderata rebellerna om de inte slutar med de påstådda attackerna mot regimen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA