Klagomål mot böneutrop i Växjö avslås

avTT

Klagomålen mot böneutrop i Växjö får inte gehör i förvaltningsrätten i Malmö.

Domstolen avslår överklagandena från människor som bor i närheten av högtalaren som en gång i veckan sänder ut förinspelade böneutrop under tre minuter.

Den som bor inom en tätort måste räkna med vissa störningar i form av ljud och buller, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Böneutropen strider inte heller mot regeringsformens bestämmelse om religionsfrihet, har domstolen kommit fram till. Religionsfriheten innebär "en viss frihet att sprida och ta del av religiös förkunnelse", skriver förvaltningsrätten.

Foto: Johan Nilsson/TT
Bön i Stiftelsen Växjö muslimers moské. Arkivbild.

Beskedet om att tillåta böneutrop väckte stor uppmärksamhet när det kom i början av maj och möttes av protester medan andra var positiva. I slutet av maj sändes det första böneutropet ut genom högtalarna på taket på moskén i Växjö. Polisen hade då stora resurser på plats, men protesterna blev lugna.

– Jag tyckte att det lät fint. Det var inte högt som folk hade påstått, att ljudnivån skulle vara som på en konsert, sa Esther Eszenyei, 16, som bor i villan närmast moskén och var hemma när första böneutropet sändes ut, till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM